Korisno znati

5 namirnica koje imaju više vitamina C od pomorandže!

Kako je vitamin C rastvorljiv u vodi, organizam ne može da ga čuva i stvara, zato je neophodno da ga svakodnevno unosimo putem hrane
Fitnes & Nutricija
03:34h Autor:
5 namirnica koje imaju više vitamina C od pomorandže!
Foto: Shutterstok

Citrusno voće ne drži monopol nad vitaminom C. Ovaj vitamin je od suštinske važnosti za organizam - pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, stvaranju kolagena, blagotvorno deluje na kožu, krvne sudove, ligamente, tetive.

Međutim, vitamin C je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne stvara i ne čuva. Dakle, neophodno je da ga unosite putem hrane, a u nastavku sledi pet namirnica koje ga sadrže u većoj količini od pomorandže, prenosi Woman's Health.

OVDE saznajte kako da napravite vitaminsku bombu i ojačate organizam cele porodice.

Žuta paprikaOvo povrće je odlično jesti sveže, recimo, kao dodatak salati. Žute boje, hrskavo, sočno i, što je najvažnije, sadrži neverovatno nizak nivo kalorija. Pola šolje seckane paprike sadrži 155 miligrama vitamina C. Što je više od dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina (75mg).

Papaja

Svaka polovina velike papaje sadrži 236 miligrama vitamina C. Kao dodatni bonus, ovaj plod je dobar izvor vitamina A i vlakana.

OVDE saznajte pet čudnih simptoma koji ukazuju na nedostatak vitamina!

Kelj

Zelena lisnata glavica puna je antioksidanasa koji organizam čiste od štetnih materija. Čest je sastojak mnogih salata. Dve šoljice kelja sadrže 150 miligrama antioksidanasa, 684 miligrama kalijuma i skoro 7 grama vlakana.

OVDE saznajte kako da napravite čarobne napitke za topljenje masti.

Jagode

Šolja naseckanih jagoda sadrži skoro istu količinu vitamina C kao pomorandža srednje veličine. Dakle, 98 miligrama.

OVDE pročitajte 8 neobičnih recepata sa ovom crvenom voćkom - za njih vam nisu potrebne nikakve kulinarske veštine!

Guava

Ovo tropsko voće sadrži neverovatnih 377 miligrama vitamina C po šolji. To je dakle pet puta više od preporučenog dnevnog unosa.

OVDE saznajte kako da napravite limunadu na malo drugačiji način!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs