Uzgojite ih sami

Začini kao lek: Sveži ili sušeni leče niz zdravstvenih problema!

Žalfija, cimet, ruzmarin, kim, karanfilić i još niz začina učiniće od vaše kuće dom, od jela praznik a od vas zdraviju osobu
Medicina
07:12h Autor:
Začini kao lek: Sveži ili sušeni leče niz zdravstvenih problema!

Začini su izvor zdravlja. Često zaboravljamo na tu činjenicu i koristimo ih samo zbog njihovog mirisa i ukusa koji doprinosi ukusnijem jelu.

Niti jedan kuhinja se ne sme zamisliti bez ovih začina, a mi vas podsećamo na njihovo lekovito svojstvo.

Pet začina pomaže u borbi protiv raka, a koji su to začini pročitajte OVDE.

Žalfija

Vjeruje se da ova mediteranska biljka ima brojne zdravstvene blagodati, a između ostalog poboljšava i pamćenje. Žalfija je bogata ruzmarinskom kiselinom koja pomaže u ublažavanju upala u organizmu i snažni je antioksidant. Osim toga pomaže u smanjenju holesterola i nivoa triglicerida, a tradicionalno je koriste žene u menopauzi za ublažavanje valunga.

Cimet

Cimet pomaže u stimulaciji probave i apetita. Smiriće želudac, poboljšati probavu, smanjiti nadutost i mučninu. Dokazano je i da pomaže kod uspostavljanja ravnoteže krvnog pritiska, zbog čega je idealan začin za dijabetičare. Cimet je takođe bogat antioksidantima, a ublažava i menstrualne tegobe.

Ovi začini ublažavaju bol u grlu i želudcu, više pročitajte OVDE.

Origano

Bogat je izvor antioksidansa i vitamina K, što je važno za poboljšanje sposobnosti organizma da se odupre infekcijama, a poboljšava i gustoću kostiju te sprečava začepljenje krvnih sudova. Origano ima snažna protuupalna svojstva i tradicionalno se koristi za lečenje gastrointeroloških i disajnih problema, ali i kod upala urinarnog trakta i menstrualnih grčeva. Ali taj začin može se koristiti i za uklanjanje peruti, a u leto ga je dobro imati na prozoru zbog toga što njegov aromatični miris odbija insekte.

Semenke korijandra

Semenke korijandra pomažu u stimulisanju izlučivanja inzulina koji pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, što je posebno korisno za dijabetičare. Veruje se da korijandar snižava i nivo lošeg holesterola (LDL) dok u isto vreme povećava nivo onog dobrog (HDL). Ponaša se i kao prirodni antibiotik.

Gajite začinsko bilje na balkonu, a više pročitajte OVDE.

Ruzmarin

Tradicionalno se koristi za poboljšanje pamćenja i koncentracije, kao i za ublažavanje stresa što ga čini idealnim začinom za studente i sve koji ulažu veće intelektualne napore tokom dana. Ovaj sjajan začin pomaže i kod cirkulacije, kod probave i žgaravice. Ruzmarin sadrži visok nivo antioksidansa i ima antimikrobna svojstva.

Semenke anisa

Poznato je da semenke anisa poboljšavaju probavu i ublažavaju mučninu. Dobar je i za doilje jer su istraživanja pokazala da potiče proizvodnju mleka. Anis deluje i smirujuće, a ublažava kašalj i simptome prehlade. Dleuje i kao afrodizijak jer pomaže u jačanju libida.

Majčina dušica

Ima snažna antibakterijska i antimikrobna svojstva, a posebno pomaže kod lečenja bakterijskih respiratornih infekcija, akni i candide. Majčina dušica takođe pomaže kod smanjenja krvnog pritiska.

Kim

Kim jača imunitet budući da je bogat železom i vitaminom C. Poboljšava probavu, a čisti jetru i pomaže kod nesanice.

Karanfilići

Dobri su za smirenje želudca, a pomažu kod probave. Karanfilići imaju antimikrobna svojstva i uništavaju parazite i bakterije u probavnom traktu. Pomažu u ublažavanju kašlja, a tradicionalno se koriste i kod ublažavanja zubobolje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs