Obratite pažnju

SVE BLAGODETI TROPSKOG VOĆA: Poboljšava probavu, raspoloženje i opšte stanje organizma

Ananas, banana, kivi, kao i citrusi poput pomorandže, mandarine i limuna, ubrajaju se u ovu grupu voća koje je najbolje jesti sirovog

Fitnes & Nutricija
18:07h Autor:
SVE BLAGODETI TROPSKOG VOĆA: Poboljšava probavu, raspoloženje i opšte stanje organizma
Foto: Shutterstock

Južnim ili tropskim voćem nazivamo sve plodove s juga: mediterana, sredozemlja, primorja i drugih toplih kontinenata. Ananas, banana, kivi, kao i citrusi poput pomorandže, mandarine i limuna, ubrajaju se u ovu grupu voća. Iako ga je najbolje jesti sirovog, u kuhinji se upotrebljava u raznim kombinacijama.

Nutricionisti stalno upozoravaju na veću vrednost voća pojedenog pre obroka, ali deserti i predjela od sirovog voća postaju sve popularniji. Donosimo par informacija o južnom voću koje doprinosi vašem zdravlju.

Ananas

Ovo niskokalorično voće (100 grama ima 60 kalorija), puno je vitamina (A i C ), kao i vlakana. Sadrži enzim sličan onom u našem želucu i tako direktno utiče na probavu. Uz to popravlja raspoloženje i smiruje upale.

Kako da napravite voćnu mućkalicu koja jača imunitet i podiže raspoloženje saznajte OVDE.

Banana

Nama najpoznatije i najpristupačnije južno voće, podstiče lučenje hormona sreće. Bogata je proteinima (20 odsto) i vlaknima, sadrži mineralne i vitamine (B1, B2 B3, B6, B12, C i E) . 100 grama jestivog dela ima 90 kalorija. Jedite zrele banane jer su lakše za probavu. Jedna banana dnevno poboljšava opšte stanje organizma.

OVDE saznajte kojih 5 problema rešava banana bolje od tablete.

Grejpfrut

Jakog i kiselkastog ukusa, grejpfrut se po pravilu jede sirov. Termičkom obradom gubi oko 90 odsto korisnih svojstava. Niske je kalorijske vrednosti. Bogat vitaminima B1, B2, B9 i C, idealan je za korišćenje u obliku soka, u kombinaciji s drugim voćem. Konzumacija rano ujutru na prazan želudac povoljno deluje na probavu i rad želuca. Pojačava potrošnju šećera u krvi.

Smršajte do 2 kilograma mesečno - jedite grejpfrut uz svaki obrok, a OVDE pročitajte više o tome.

Limun

Ubraja se u grupu najvažnijih citrusa. Sočan i kiseo, prepun je C vitamina koji deluje kao antioksidans. Sadrži male količine šećera i minerala. Svež se koristi za osvežavajuće napitke, kao začin (naročito u pripremi ribljih specijaliteta, zatim za kolače, torte, slatko i džemove) i u preventivi. Lekovita svojstva: jača imuni sistem, čisti organizam, smanjuje glavobolju, a takođe i osvežava dah.

Rešite se masnih naslaga napitkom sa limunom. Recept saznajte OVDE.

Kivi

Ovo ukusno voće je izuzetno lekovito. Prirodni je antioksidans, diuretik i sedativ. 100 grama ploda ima 47 kalorija. Bogat je mineralima (kalijum, fosfor, gvožđe, kalcijum i magnezijum) i vitaminima (A,C, B1, B2, B3). Ne sadrži masnoće. Kivi je takođe odličan za probavu, reguliše krvni pritisak i štiti vid. Snižava holesterol, pojačava imunitet i uopšte jača organizam.

Ne bacajte koru kivija, OVDE saznajte zašto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs