Saveti stručnjaka

Ne spavajte ni na stomaku, ni na leđima: Naprežete kičmu, vrat, pa čak i vilicu

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem jer se uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme
Saveti stručnjaka
05:04h Autor:
Ne spavajte ni na stomaku, ni na leđima: Naprežete kičmu, vrat, pa čak i vilicu
Foto: Shutterstok

Iskrivljenost tela tokom sna može da izazove stres i naprezanje kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice.

Stručnjaci savetuju da tokom izbora položaja treba imati na umu tri krivulje na telu - donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata, jer je cilj te prirodne krivulje održati i tokom sna, piše Magazin.

Stručnjaci, takođe, navode da je spavanje na stomaku loše za zdravlje, jer može dovesti do degeneracije kičmenog stuba. Problem tog položaja je to što se u toj poziciji isuviše naprežu ligamenti i mišići oko kičme i stvara se pritisak na živce u rukama što može da izazove trnjenje tokom sledećeg dana. Osim toga, taj položaj nije preporučljiv jer težina tela pritiska pluća što ometa duboki ciklus izdisaja i udisaja, a njime se ujedno nepotrebno pritiskaju grudi.

Kada se radi o spavanju na leđima, problem je u tome što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal pa ovaj položaj nije dobar naročito za osobe koje pate od apneje. Takođe, oni koji spavaju na leđima skloniji su hrkanju.

Osobe s bolesnim srcem, određenim bolestima disajnih organa, glaukomom ili pojedinim stomačnim oboljenjima mogu da imaju korist od tog položaja ako ležanje na leđima zamene s polusedećim položajem i stavljajnjem jastuka ispod leđa.

Spavanje na boku stručnjaci smatraju najboljim položajem za spavanje, jer se on uklapa u prirodnu zakrivljenost kičme. Položaj se može poboljšati tako da bude udobniji i to postavljanjem jastuka izmedu kolena, jer će na taj način biti relaksirani i kukovi. Za potporu glavi preporučuje se srednje visok jastuk, a može i vodeni jastuk koji se jednostavno prilagođava.

Ako osoba ima visok krvni pritisak, lekari preporučuju da spava na levoj strani a, ako u bubregu ima kamen, trebalo bi na desnoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs