Ima čak i svoj nacionalni mesec

Neverovatne činjenice o lubenici: Ima efekat vijagre, oporavlja mišiće, a postoji i žuta verzija!

Ovo voće važno je za organizam iz mnogo razloga, a jedan od najjačih je rehidratacija i likopen koji je odličan u borbi protiv teških bolesti
Fitnes & Nutricija
19:04h Autor:
Neverovatne činjenice o lubenici: Ima efekat vijagre, oporavlja mišiće, a postoji i žuta verzija!
Foto: Shutterstock

Ništa kao lubenica u vrelim danima kada vapimo za rashlađivanjem. Možda je to zbog njenog osvežavajućeg, slatkog ukusa, a možda čak i zbog njene jake, crvene boje koja tako primamljivo izgleda na tanjiru.

Koje su to namirnice koje rashlađuju, pročitajte OVDE.

Međutim, lubenica je mnogo više od ukusnog, letnjeg osveženja: ona je prebogata materijama koje gode organizmu. Sa samo 46 kalorija na 150 grama, lubenica vam nudi čak 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i 17 procenata vitamina A. I to nije sve.

"Lubenica je bogata dijetetskim vlaknima koja su odlična za varenje, poput kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak" - kaže doktorka Sintija Sas.

Ne čudi što je čak i jedan mesec posvećen čudotvornoj voćki: jul je proglašen za Nacionalni mesec lubenice!A ni to nije sve. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica koje će i vas naterati da lubenicu slavite na isti način i konzumirate što više.

Dijetu sa lubenicom možete pronaći OVDE.

Sadrži više likopena od sirovog paradajza

Na samo 150 grama, lubenica ima čak 1.5 puta više hranljivih materija u odnosu na veliki, sveži paradajz, tačnije 6 miligrama likopena u odnosu na četiri iz paradajza. To je vrlo važno, jer je likopen moćan antioksidant, koji sprečava slobodne radikale da oštete ćelije i naruše imuni sistem čoveka. Neke studije ukazale su da likopen, posebno iz voća i povrća, može pomoći u borbi protiv srčanih oboljenja i nekoliko vrsta raka. Kako biste izvukli najbolje iz lubenice, Sintija Sas savetuje da lubenicu držite na sobnoj temperaturi pre sečenja.

Simptome raka kod žena koje ne smete ignorisati, saznajte OVDE.

Sok iz lubenice oporavlja mišiće

Studija sprovedena u Španiji došla je do zaključka da ukoliko pijete sok lubenice, možete umiriti i oporaviti svoje mišiće nakon napornog vežbanja. Sportisti koji su konzumirali malo više od 450 ml soka lubenice pre treninga imali su manji osećaj umora u mišićima i niže otkucaje srca u toku dana.

Kako da otkrijete da li je lubenica sveža i sočna pre kupovine, saznajte OVDE.

To je možda zbog toga što lubenica sadrži prirodnu supstancu pod nazivom citrulin, koja se povezuje sa poboljšanjem funkcija arterija i nižim krvnim pirtiskom. Zapravo, njegova sposobnost da opusti krvne sudove naveli su naučnike sa Univerziteta Teksas da zaključe da lubenica ima sličan efekat kao vijagra! Međutim, citrulin se nalazi malo ispod sočnog, crvenog sadržaja i više zalazi u koru lubenice, ali ne zaboravite da je deo kore itekako jestiv. Dvostruka priroda lubenice podarila joj je jestivu koru, zato nema izgovora da išta bacate!

I voće i povrće

Kao i većina voća, lubenica je proizvod koji se dobija sađenjem i upečatljiva je po slatkom ukusu. Međutim, lubenica je srodnik bundeve, tikvice i krastavca - svo zajedno pripadaju porodici "Cucurbitaceae", što je čini i povrćem.

Postoji žuta lubenica

Znamo, teško vam je da poverujete da postoji lubenica koja nije crvena, ali verujte nam, postoji! To je vrsta lubenice pod nazivom "Yellow Crimson", čija je unutrašnjost žuta, a ukus slađi i podseća na med. Teško je razlikovati ih jer su spolja identične. Još uvek se ne zna da li je jedna zdravija od druge, jer je većina studija rađeno na crvenoj lubenici.

OVDE možete pročitati nekoliko recepata za ukusna jela od lubenice.

Voda, voda, voda

Ova voćka ima veliku moć hidratacije - čak 91.5 odsto lubenice je voda. To je odlično, obzirom da znamo koliko je dehidratacija loša po zdravlje. Studijom je utvrđeno da žene koje imaju čak i blag nivo dehidratacije pate od glavobolja, slabe koncentracije, umora i promenljivog raspoloženja.

Treba li vam još neki razlog? Navalite na sočnu lubenicu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs