Žudnja za hranom

Ludite bez slatkiša, mesa, slanog ili ljutog? Evo leka

Razmislite muči li i vas jedna od 4 raširenih žudnji za hranom, šta one govore o vašem zdravlju i kako ih na zdrav način smanjiti
Nutricija
16:08h Autor:

Već ujutru osećate snažnu želju da otvorite kesu čipsa ili pojedete sladoled? Žudnja je toliko jaka da ste u stanju da se odmah uputite do prodavnice. Ako je tako, možda vam manjkaju neki minerali ili ne jedete dovoljno kaloričnu hranu.

 

Ludi za slatkišima

 


Ako žudite za šećerom, to je obično zato što telo pokušava da poveća nivo serotonina, koji u mozgu stvara osećaj dobrog raspoloženja. Kad jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, poput čokolade, sladoleda i druge vrste slatkiša, raste nivo serotonina i podiže se raspoloženje. Potreba za slatkim takođe može proizlaziti iz potrebe da poboljšate nivo energije. Ako trčite praznog stomaka, razumljivo je da mozak žudi za izvorom energije kao što je šećer koji će vam brzo vratiti snagu. Zbog istog razloga žudite za slatkišima oko 16 sati tokom radnog dana ili kasno noću kad ste umorni. Ako ste osoba koja zaboravlja da jede, telo može da traži slatko jer prekomerna glad dovodi do pada šećera u krvi. Zdrav način da smanjite žudnju za slatkišima? Jedite sveže voće, poput banana, popijte frape bez šećera, jogurt ili gorki kakao.

Pravi mesojedi

 


Ako vam sočni hamburgeri i odresci ne idu iz glave, možda imate manjak gvožđa. Crveno meso je fantastičan izvor gvožđa. U slučaju da ga niste jeli duže vreme, može da se javi želja. Zdrav način da smanjite žudnju za mesom? S vremena na vreme jedite crveno meso. Pasulj i boranija, jaja i živina takođe su dobar izvor gvožđa, a ne dovode do preteranog unosa zasićenih masnoća i kalorija.

Zaljubljeni ste u slano

 


Ako maštate o tome da jedete perece ili čips, ne možete da zamislite život bez dodatnog soljenja hrane, možda vas muči nedostatak minerala. Istraživanja su pokazala da su žene koje su imale nizak unos kalcijuma zapravo žudele za slanim jelima. Povećan unos natrijuma može privremeno povećati nivo kalcijuma u krvi. Ženama se u PMS-u takođe može smanjiti nivo kalcijuma, što može povećati želju za namirnicama koje ga sadrže. Ali, to nije jedini uzrok žudnje za slanim. Ako naporno fizički radite i puno se znojite, gube se voda i elektroliti, uključujući i natrijum. Zdrav način da smanjite ovu žudnju? Čim završite sa vežbanjem ili napornim radom, popijte piće bogato elektrolitima, kao što je kokosova voda.

Volite ljuto

 


Svoja jela volite dobro da zaljutite? Možda se vaše telo zapravo želi rashladiti. Iako zvuči paradoksalno znojenje koje izaziva ljuta hrana hladi organizam. Osim toga, neki se naviknu na ljutu hranu zbog senzacija koje izaziva. Ljuta hrana može da poveća otkucaje srca, podstakne cirkulaciju, pa čak i da poveća stopu udisaja. Zdrav način da pobedite ovu žudnju? Dobra vest je da je ljuta hrana, poput ljutih paprika, zdrava, pa ako vam ne izaziva zdravstvene smetnje, možete slobodno da nastavite da je konzumirate.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...