Zdrave, ukusne i ne goje

Supernamirnice u kojima možete uživati bez griže savesti

Leto je doba ukusnog sezonskog voća i povrća koji ne samo da su bogati vlaknima, kalijumom i vitaminima već imaju i malo kalorija
Nutricija 06.07.2013. - 21:43h Autor: magazin.net.hr

Breskve

 

Jedna breskva srednje veličine je sjajan izvor vlakana, kalijuma, vitamina A, kao i vitamina C koji ne samo da poboljšava imunitet već je i dobar u borbi protiv bora. 

Nektarine
Baš kao i breskve, nektarine su odličan izvor vlakana, vitamina A i kalijuma, kao i vitamina C. Uz sve to ima vrlo malo kalorija. 

Paradajz
Činija naseckanog paradajza sadrži više od 1/3 potrebne dnevne količine vitamina C i A. Paradajz je su bogat i vitaminima B6, E i K, folnom kiselinom, vlaknima i kalijumom. Takođe, paradajz je poznat i po snažnom antioksidantu likopenu koji navodno i uspešno pobeđuje neke tumore. Kad pridodate svemu to i da on čuva kardiovaskularno zdravlje, ko ne bi još više uživao u paradajzu.

 


Kukuruz
Pun je vlakana i vode. Samo jedan kukuruz srednje veličine dovoljan je da u telo unesete 10% dnevno preporučene količine vitamina C. 

Jagode
Imaju više vitamina C nego narandže, a odličan su izvor i folne kiseline, kalijuma i vlakana. Štite srce i mozak. 

Lubenice
Osim što su sjajan način da unosete dovoljnu količinu vode u vrime vrućina (jer su 92% sačinjene od vode), odličan su izvor vitamina A i C, a sadrže likopen i beta karoten. Imaju vrlo malo kalorija.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...