Narodna medicina

Kako da prestanete da štucate: I kašičica šećera pomaže!

Do štucanja, inače, dolazi zbog blokade dijafragme prilikom udisaja, kada koren jezika zatvori dušnik izazivajući stvaranje prepoznatljivog zvuka "hik"
Medicina
07:14h Autor:
Kako da prestanete da štucate: I kašičica šećera pomaže!
Foto: Shutterstock

Štucanje se najčešće javlja zbog preteranog ili prebrzog unošenja hrane ili gaziranih pića koja brzo nadimaju želudac i stimulišu dijafragmu. Nagla promena temperature i emotivni stres takođe mogu da izazovu štucanje. Do štucanja, inače, dolazi zbog blokade dijafragme prilikom udisaja, kada koren jezika zatvori dušnik izazivajući stvaranje prepoznatljivog zvuka “hik”.

Postoje mnogi, više ili manje efikasni načini da se štucanje prekine, a najčešće se primenjuju sledeći:

1. Progujte malo usitnjenog leda.

2. Uzmite kašičicu sirćeta ili limunovog soka.

OVDE saznajte tri sjajna razloga da dodate limun u vodu.

3. Nagnite gornji deo tela napred, zatim zapušite uši i popijte vodu.

4. Duboko dišite.

5. Pritisnite prednju i zadnju stranu domalog prsta dok ne osetite bol.

6. Sedite, savijte kolena i što je više moguće primaknite ih grudima.

7. Brzo dišite (kao kada ste zadihani).

8. Pojedite kašičicu šećera.

9. Žvaćite koren đumbira.

Kako da napravite smuti od đumbira i krušaka koji čisti organizam i jača imunitet saznajte OVDE.

10. Inhalirajte se.

11. Zadržite dah 30 sekundi i popijte gutljaj vode u savijenom položaju (kao da želite da dodirnete stopala), zatim se ispravite i progutajte vodu.

12. Zapušite nos i brzo popijte 10 gutljaja vode.

13. Duboko uzdahnite i zadržite dah što duže.

14. Nadražite nos perom da biste kinuli.

15. Zapušite uši i zadržite dah nekoliko trenutaka.

16. Žvaćite tvrdi hleb.

Rekord u štucanju

Čarls Ozbourn, američki uzgajivač svinja, neprikosnoveni je rekorder u štucanju: on je neprekidno štucao 69 godina i 5 meseci! Kako piše u Ginisovoj knjizi rekorda, Ozboun, rođen 1894. godine počeo je da štuca od 1922. u intervalu od jedne i po sekunde (što je uobičajeni ritam štucanja) i tako nastavio do februara 1990. godine. Umro je godinu dana kasnije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs