Za dug život

Žensko telo: Najvažniji vitamini i minerali za zdravlje

Magnezijum, folna kiselina, vitamin B12, kalcijum, biotin i vitamin D smatraju se izuzetno važnim za pravilno funkcionisanje tela žene
Fitnes & Nutricija
16:42h Autor:
Žensko telo: Najvažniji vitamini i minerali za zdravlje
Foto: Shutterstcok

Žensko telo je složeni organizam koji traži mnogo toga kako bi normalno mogao da funkcioniše. Ako želite da sačuvate svoje zdravlje i dugo živite, trebalo bi da obratite pažnju na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše telo savršeno funkcioniše.

MagnezijumOvo je izuzetno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utiče na zdravlje živaca, mišića, kostiju, te celokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput spanaća, cele žitarice, orašasti plodovi i semenke.

Folna kiselinaReč je, zapravo, o izuztno važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i celog kardio-sistema. Dobar prirodan izvor folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, soja, plava riba, te neko voće poput avokada ili pomorandže.

BiotinBiotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utiče i na zdravlje kože. Može se pronaći u piletini, ribi, bananama, gljivama, karfiolu, šargarepi, pivskom kvascu i jajima, odnosno samo u žumancetu.

Vitamin B12Ovaj vrlo važan vitamin nužan je za normalan rad mozga, ali podjednako sprečava i srčane bolesti i moždani udar. Održava živce i krvne ćelije zdravim, pomaže u izgradnji DNK-a, te je izuzetno važan za vegetarijance i vegane jer sprečava anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu da se pronađu u plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu (ali onom organski uzgojenom, odnosno mesu životinja koje su hranjene prirodnim namirnicama), jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

Vitamin DVitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkciniranje živaca i štitne žlezde, a može da spreči i nastanak karcinoma dojke, te pomaže u njegovom lečenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumancetu, kao i gljivama. Svakako, najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspeva da ga upije iz toga izvora, kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savetuju da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani.

KalcijumOvaj moćni mineral odgovoran je za snagu kostiju i jačinu mišića, a igra važnu ulogu i u normalnom funkcionisanju krvi. Takođe, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcijuma su mleko (ako nije previše prerađeno) i mlečni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs