Ukusan i veoma zdrav

Buketić zdravlja: Brokoli sprečava rak, čuva vid, podstiče mršavljenje i obiluje vitaminima!

Ovo povrće odmah uvrstite u jelovnik jer je savršen borac protiv mnogih teških bolesti i prebogat esencijalnim vitaminima i mineralima
Fitnes & Nutricija
17:22h
Buketić zdravlja: Brokoli sprečava rak, čuva vid, podstiče mršavljenje i obiluje vitaminima!
Foto: Shutterstock

Pored spanaća i kelja, brokoli je jedna od najhranljivijih prirodnih namirnica koje postoje. Zapravo, ovo povrće, koje je nastalo u italijanskoj provinciji Kampanija, smatralo se namirnicom sa jedinstvenom vrednošću još od vremena antičkih Rimljana, zbog svojih lekovitih dejstava.

Kako kelj i brokoli čuvaju zglobove, saznajte OVDE.

Kada su italijanski imigranti na početku dvadesetog veka proširili uzgoj brokolija na područje Amerike, ovo povrće postalo je omiljeno, a njegova popularnost i sada raste. U prilog tome govore i statistički podaci: konzumiranje brokolija povećano je za neverovatnih 940 procenata na Zapadu u poslednjih 25 godina, verovatno zbog toga što je veliki broj studija pokazao koliko je brokoli dobar za zdravlje čoveka.

Borac protiv raka

Istraživanja su pokazala da je brokoli vrlo efektan kada je u pitanju prevencije i lečenja nekoliko tipova raka. Na primer, jedna studija objavila je zaključak da brokoli u organizmu proizvode anti-maligne aktivnosti. Takođe, primetili su i da izotiocijanati koji se nalaze u brokoliju, pozatiji i kao antiooksidanti, pružaju vitalnost i obnavljaju cervikalne, hepatocelularne, jajne i ćelije pankreasa zahvaćene rakom.

Takođe, ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije.

Druga studija iz 2013. godine takođe je opisala brokoli kao antikancerogenu namirnicu, zbog koncentracije antioksidanata koje sadrži, ali su dodali da preventivni efekat nisu razumeli u potpunosti.

Riznica vitamina C i K

Jedna šolja seckanog brokolija obezbeđuje organizmu čak 135 procenata preporučene doze vitamina C i 116 odsto vitamina K. Osim što, kao moćan antioksidant, čisti organizam od slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave ćelije, vitamin C pomaže i u sintezi kolagena, pa deluje i protiv starenja.

Šta vam se sve može desiti usled nedostatka vitamina C, pročitajte OVDE.

Sa druge strane, vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, čime čuva zdravlje kostiju. Bez dovoljne količine vitamina K u ishrani, može vam se desiti da obilno iskrvarite, a u najgorem slučaju možete oboleti od koštanih bolesti, poput osteoporoze.

Zaštita od toksina iz okoline

Studija objavljena na Imunološkoj klinici u martu 2009. godine došla je do zaključka da sulforafan, molekul koji se nalazi između izotiocijanata, može da zaštiti od respiratornih zapaljenja koja uzrokuju astmu, hronične bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

Ova studija je pokazala da sulforafan podstiče veću proizvodnju enzima antioksidanata kod ljudi, pa ih na taj način čuva od slobodnih radikala koji se unose udisanjem zagađenog vazduha, isparenja iz automobila i duvanskog dima.

Kako da izlečite astmu pomoću dobrog povrća, saznajte OVDE.

Ovakvi rezultati ukazuju da redovno konzumiranje brokolija, koji je jedan od najvećih prirodnih izvora sulforafana, može i te kako da nas zaštiti od spoljašnjih toksina.

Obilje vlakana i hranljivih materija

Brokoli je bogat mnogim materijama koje čuvaju zdravlje čoveka. Na prvom mestu, jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste creva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crevnog trakta.

Sa druge strane, brokoli je prepun esencijalnih minerala, poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, selena i kalijuma, koji udruženim snagama pomažu prirodne procese u organizmu.

I to nije sve: brokoli je bogat i vitaminom A, koji čuva vid. Takođe pripada i hrani koja podstiče mršđavljenje, jer sadrži vrlo malo kalorija i masti, a u njemu praktično ne postoji glikemijsko opterećenje.

Dijetu sa brokolijem koja skida i do 8 kilograma za 10 dana, pročitajte OVDE.

Institut "Linus Poling" ocenio je brokoli kao najbolju sirovu namirnicu, dok termička obrada ometa oslobađanje antioksidanata i ograničava količinu koje telo može da apsorbuje.

Treba li vam još neki razlog da jedete brokoli?!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs