Po savetu stručnjaka

Maline i čokoladno mleko: Supernamirnice koje oslobađaju od stresa i podstiču mršavljenje!

Avokado i ovsena kaša odličan su izvor vlakana, a uz to i eliminišu osećaj anksioznosti
Fitnes & Nutricija
23:14h Autor:
Maline i čokoladno mleko: Supernamirnice koje oslobađaju od stresa i podstiču mršavljenje!
Foto: Shutterstock

Stres je postao deo naše svakodnevice i konstatno smo napeti, pa često posežemo za nezdravim i nesumnjivo slasnim namirnicama poput sladoleda, pomfrita, hamburgera...

OVDE saznajte koji će vas položaj odmah osoboditi od stresa!

Umesto da konzumirate ukusne namirnice koje su pogubne po vaše zdravlje i liniju, bolje je da se odlučite za hranu sa dvostrukim pozitivnim dejstvom na vaš organizam - na hranu koja će vam pomoći da se oslobodite anksioznosti i stresa, a koja pritom neće imati neželjena dejstva po širinu vašeg struka - savetuje Keri Gans, autorka knjige "Male promene u ishrani".

Ove četiri namirnice su izuzetno hranljive, prebogate odličnim materijama koje su neophodne našem organizmu, a možete im se prepustiti bez osećaja griže savesti!

Avokado

Avokado je prepun vitamina B, koji dokazano reguliše stres, kao i mononezasićenih masti i vlakana, koji pomažu da ostanete siti - kaže Gans. Možete ga konzumirati kao gvakamole, popularni namaz od avokada ili jednostavno isecite ovo voće na pola, uklonite košticu i slobodno jedite kašikom. Budući da je kremast, može zadovoljiti vašu potrebu za sladoledom. Ali budite obazrivi i ne preterujte sa avokadom, jer sadrži mnogo masti i kalorija.

Čokoladno mleko

Naučno je dokazano da čokolada ima umirujuće dejstvo, ali verovatno vas svaki put grize savest što ste prekršili pravilo i ponovo pojeli neki slatkiš. Umesto čokolade, možete popiti čokoladno mleko.

“Čokoladno mleko sadrži kalijum, koji pomaže da opustite mišiće ukoliko ste bili fizički aktivni” - objašnjava Gans. Samo budite sigurni da ste uzeli čokoladno mleko sa manjim procentom masnoće.

Ovsena kaša

Ova hrana je bogata vlaknima, koja će vas održati dugo sitim i pomoći vam da umanjite stres.

“Ovsena kaša potpomaže oslobađanje seratonina, koji deluje da se osećate bolje” - ističe Keri Gans. Prilikom konzumiranja ovsene kaše, koristite nemasno mleko i pomešajte sve to sa puterom od badema (konzumiranje badema takođe može ukloniti stres), ukoliko želite da unesete dodatna vlakna i proteine u vaš organizam.

Maline

Voće sa malim brojem kalorija je sjajan i zdrav način da unesete šećer u organizam. Maline su pune antioksidanata, koji pomažu u oslobađanju od stresa, kao i vitamina C, koji je koristan za jačanje imuniteta.

A sva lekovita svojstva maline saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs