Čistoća i nije tako dobra

Prljava beba je zdrava beba: Izložite dete bakterijama da bi imalo bolji imuni sistem!

Izgleda da ona narodna uzrečica koja kaže da je čistoća pola zdravlja i nije tako tačna jer se pokazalo da deca koja su štićena od prljavštine teže podnose alergije
Vaše dete & vi
22:18h Autor:
Prljava beba je zdrava beba: Izložite dete bakterijama da bi imalo bolji imuni sistem!
Foto: Shutterstock

Ako želite zdravo dete onda ga jednostavno uvaljajte u prašinu! Decenijama, roditelji su čuvali decu od bakterija i drugih zagađenja iz okoline kako bi ih zaštitili od bolesti, alergija i astme.

Ali iznenađujuća nova studija je pokazala da izloženost novorođenčeta mačjim dlakama, svim vrstama bakterija, pa čak i alergijama može doprineti njegovom boljem zdravlju i jačem imunitetu.

Zanimljivo je da novorođenče koje je bilo izloženo bakterijama i prljavštini do prve godine svog života stvara bolji imunitet nego ona deca koja su čuvana pod "staklenim zvonom".

"To je sasvim suprotno od onoga što smo očekivali," naveo je doktor Robert Vud, šef odelenja za alergiju i imunologiju u dečijoj bolnici.

"Ne preporučujemo da u kuću pustite miševe i bubašvabe, ali ni preterana čistoća nije baš dobra," naveo je ovaj doktor.

Ova studija je navela da je mogući uzrok alergija i lošeg imuniteta kod dece preterana čistoća njihovog doma, gde je dete živelo potpuno izolovano od bakterija pa kada je došla u dodir sa prvim "pretnjama" burno su odreagovali.

Kada je organizam izolovan od baketija i alegenata, onda odbrambeni sistem formira prem nečemu na šta obično ne bi obraćao pažnju kao što su mačje dlake ili grilje, tvrde ovi stručnjaci.

Izlaganje ovim bakterijama ima efekta kod ljudi koji su se od malih nogu privikavali na njih, ne vredi se izlagati njima u kasnijim godinama jer se organizam ne može preko noći prilagoditi.

"Sve je u tome da se u pravo vreme izložite pravim bakterijama," navode ovi stručnjaci.

Postoje veliki problemi da se sada roditelji "prevaspitaju" po ovom pitanju i decu više izlože bakterijama, jer im je pre dvadeset ili trideset godina rečeno da iz kuće izbace mačiće i kučiće koji su bili kućni ljubimci, a sada je dokazano da su upravo ljubimci dobri za stvaranje imuniteta kod novorođenčeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs