Prirodni lekovi

Za prijatno putovanje: Pojačajte koncentraciju, ublažite ili sprečite mučnine prirodnim metodama

Eterična ulja mogu pomoći u ublažavanju raznih simptoma koje izaziva dugačak put
Lepi & Zdravi
00:16h Autor:
Za prijatno putovanje: Pojačajte koncentraciju, ublažite ili sprečite mučnine prirodnim metodama
Foto: Shutterstock

Svi sa uzbuđenjem čekamo polazak na put, da opustimo svoje misli i odmorimo se od rutine i svakodnevice. Ali, šta kada nas na tom putu sačeka mučnina, sa težnjom da nam sve upropasti?

Kako biste na godišnjem odmoru bili bezbrižni i uživali u svakom trenutku, biće dovoljno da ponesete nekoliko flašica eteričnih ulja: ljutu metvicu, lavandu, čajevac, eukaliptus i geranijum, đumbir, citronelu i pačuli. Eterična ulja ljute metvice i đumbira umiruju mučnine na putovanju.

"Jednostavno, sipajte kap metvice na kockicu šećera i lagano rastopite u ustima ili kapnite dve kapi eteričnog ulja đumbira na maramicu i polako udišite", savetuje aromaterapeutkinja Petra Brzović i napominje da se pre oralnog uzimanja eteričnih ulja posavetujete sa lekarom.

Fotografije luksuzne vile u kojoj su letovali Kejt i Vilijam pogledajte OVDE.

Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu koncentraciju.

"Kako biste olakšali vreme koje provodite u gužvi na putu, kapnite po kap lavande, eukaliptusa ili ljute metvice na nekoliko komadića vate i rasporedite po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez", savetuje Brzović.

Kako vam mučnine ne bi uništile početak godišnjeg odmora, pokušajte da držite oči zatvorene tokom vožnje, što duže možete. Tako mozak ne prima vizualne informacije, pa ih ne može upoređivati s onima iz unutrašnjeg uva, a time sprečavate mučninu.

Najbolje savete za pakovanje možete pročitati OVDE.

Pomoći će i ako stavite naočare za sunce. Ako baš želite da držite oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrečnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uvo pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje.

Američko istraživanje pokazalo je da u sprečavanju ovih neprijatnih simptoma pomaže i duboko disanje. Kako mučnina često pogađa decu, tokom vožnje ključno je skrenuti im pažnju, na primer, igrama, slušanjem muzike ili gledanjem kroz prozor uz minimalne pokrete. Pre puta jedu se mali i lagani obroci, a piju se samo prirodni sokovi ili voda.

Kako da zabavite decu tokom dugog puta saznajte OVDE.

Ako tokom dugotrajnog sedenja u automobilu, vozu ili autobusu patite zbog natečenih i umornih nogu, pomoći će eterično ulje lavande. Pripremite vlažnu vatu sa pet kapi eteričnih ulja lavande i ljute metvice ili eukaliptusa i stavite je u plastičnu kesicu. Kad osetite da su vam noge otečene i teške nakon putovanja, stavite vatu na stopala i gležnjeve, pa lagano izmasirajte prema listovima s obe strane.

Umesto vatom, noge možete izmasirati pripremljenim baznim uljem u koje ste dodali eterično ulje lavande ili eukaliptusa (imajte na umu da na 100 ml baznog ulja ide 20 kapi eteričnih ulja). Kako biste se tokom putovanja zaštitili od bakterija i virusa, dodajte nekoliko kapi lavande, čajevca i eukaliptusa na maramice kojim ćete obrisati površine s kojima ćete dolaziti u kontakt, jer ta ulja imaju izuzetno baktericidno delovanje.

Šta treba da radite u slučaju stomačnih tegoba na putovanju, pročitajte OVDE.

Kako biste deci olakšali boravak na novom i nepoznatom mestu, ponesite ulja koja ste pre puta pripremili kod kuće. Kada stignete na odredište, kapnite nekoliko kapi odabranog ulja po sobi, okupajte se i okupajte dete u kupki u koju ste dodali to ulje. Bićete iznenađeni kako će se lako i brzo smiriti u prijatno svežoj i mirisnoj sobi, koja miriše baš kao ona kod kuće.

Evo i nekoliko praktičnih saveta kako da izbegnete mučninu:

Ograničite kretanje tokom puta

Kako biste izbegli mučnine na putu, sedite na prednjem sedištu u automobilu, pored krila u avionu, na sredini broda ili u prednjem delu voza. Tako ćete biti u najstabilnijem delu i teže će doći do mučnine.

Razloge zašto ne treba ići na letovanje pronađite OVDE.

Mučnine su gore uz čitanje i jake mirise

Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbegavajte čitanje. Deca neka izbegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospešiti mučninu. Takođe, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise poput mirisa za auto.

Dovoljno vazduha

Automobil pre puta obvezno očistite i izluftirajte. Tokom putovanja otvorite prozor nekoliko puta ili stanite i kratko ga izluftirajte. Kako biste smanjili mogućnost pojave mučnine, važno je udisati svež vazduh što više i češće možete.

Koje su najbolje destinacije za solo devojke, saznajte OVDE.

Pomažu i topli napici i sok od jabuke

Ako vas uhvati mučnina, popijte malo toplog čaja. Topli napici bolje prijanjaju na nadražen želudac u odnosu na hladnu vodu. Pre odlaska na put popijte čašu soka od jabuke, jer ćete tako telu dati šećer koji bi trebalo da olakša put.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs