Koristite ih češće

Biber, cimet, đumbir, vanila: Najbolji zimski saveznici protiv viška kilograma

Ovi čudesni začini pomažu u borbi protiv viška kilograma, bolova u stomaku, a oporavljaju i mišiće nakon velikih napora
Fitnes & Nutricija
12:10h
Biber, cimet, đumbir, vanila: Najbolji zimski saveznici protiv viška kilograma
Foto: Thinkstock

Crni biber

Jedan od začina koji se nalazi u svakoj kuhinji može da bude i saveznik protiv viška kilograma tokom zimskih dana. Crni biber sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih masnih ćelija, otkrilo je nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Đumbir

Ne samo da će đumbir da vam pomogne kod bolova u stomaku, nego ćete se osećati sitije i istopiti više kalorija. Jedno istraživanje je pokazalo da gojazni muškarci koji su uz doručak pili čaj od đumbira, jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili čaj od đumbira.

Cimet

Cimet, s druge strane, pomaže da se mišići oporave nakon velikih napora. Žene koje su konzumirale kašičicu i po cimeta svaki dan tokom šest nedelja uspele su da smanje bol u mišićima nakon vežbi, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Preventive Medicine.

Vanila

I sam miris vanile može da vam pomogne da kontrolišete želju za slatkim. Gojazni pacijenti koji su imali flaster s mirisom vanile na zglobu mesec dana, smanjili su unos slatkiša za 50 odsto, dok oni koji su imali flaster s mirisom limuna ili su bili bez flastera, nisu pokazali nikakve promene u ishrani.

Isprobajte i ovaj trik - da ne biste preterali sa slatkišima tokom zime, upalite sveće sa mirisom vanile ili nosite parfem sa ovom mirisnom notom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs