Ovo niste znali

Pazite na ovih 7 namirnica: Muskatni oraščić je halucinogena biljka, koštice voća su otrovne!

Matični mleč ne prolazi proces prerade, pa može imati štetne posledice po želudac, dok veća količina muskatnog oraščića vodi do psihotičnih napada
Nutricija 20.07.2014. - 13:05h
Foto: Shutterstok

Namirnice koje vrlo povoljno utiču na ljudski organizam, hranljive su i preporučuju se u mnogobrojnim dijetama, u nekim oblicima su zapravo otrovne.

 

Koštice voća i neke vrste orašastih plodova mogu biti fatalne, dok lišće i korenje određenog povrća može uzrokovati trovanje i probleme sa želucem.

 

Evo koje namirnice skoro svaka žena ima u kuhinji, a čija moguća fatalna delovanja nisu poznata!

 

Koštice voća

 

Trešnje, isto kao i jabuke, sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline, koja se još naziva i "pruska kiselina". Isto se odnosi i na koštice breskvi i kajsija. Ova kiselina je bezbojna, ekstremno otrovna tečnost, koja ključa neposredno iznad sobne temperature na 26 °C.

 

Rabarbara

 

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja učestvuje u stvaranju kamenja u bubregu. Kada biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno za vas.

 

Zašto nastaje kamen u bubregu i kako to sprečiti, pročitajte OVDE.

 

Muskatni oraščić

 

Ova biljka zapravo je halucinogena. Kada biste pojeli samo 15 grama muskatnog oraščića, moglo bi doći do grčenja mišića, a ako biste kojim slučajem pojeli ceo oraščić, došlo bi do određene vrste psihotičnog napada.

 

Krompir

 

Otrovi glikoalkaloidi mogu se naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako je dugo izložen svetlosti. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u želucu, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu telesne težine može biti fatalno. Izbegavajte krompir sa zelenkastim mrljama!

 

Bademi

 

Postoje dve vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu izazvati probleme kod odraslih, a kod dece čak i smrt.

 

Bademi popravljaju hormonsku sliku! Više pročitajte OVDE.

 

Matični mleč

 

Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizovanja, kojim se uništavaju štetni toksini, matični mleč često sadrži andromedotoksine, što može dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomernog znojenja, mučnine i povraćanja.

 

Paradajz

 

Stabljike i lišće paradajza sadrži alkalne otrove, koji mogu izazvati probleme sa želucem. Isti efekat ima i nezreli, zeleni paradajz. Naravno, trebalo bi pojesti veliku količinu stabljike i lišća da bi posledice bile smrtonosne.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...