Iskoristite leto na najzdraviji način

Idealno u julu: Najbolje sezonsko voće i povrće

Neko je dobro gotovo cele godine, a neko tek nekoliko nedelja u godini. Upoznajte se s namirnicama koje su sada vredne vaše pažnje jer će vas oduševiti ukusom, ali i cenom
Fitnes & Nutricija
21:16h Autor:
Idealno u julu: Najbolje sezonsko voće i povrće
Foto: Shutterstok

Voće i povrće ima svoje vreme u godini kada je najbolje. Neko je dobro gotovo cele godine, a neko tek nekoliko nedelja u godini. Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom ukusu, a istovremeno poštedeti novčanik. Takođe, čuvate okolinu jer sezonskim namirnicama treba mnogo manje pesticida da bi njihov uzgoj bio uspešan.

Koje namirnice najbolje rashlađuju tokom letnjih dana saznajte OVDE.

Odlazak u kupovinu može da bude stresan, ali ako znate šta tražite, sigurno će vam postati zabavan. Upoznajte se s namirnicama koje su sada vredne vaše pažnje jer će vas oduševiti ukusom, ali i cenom.

Najbolje povrće

KrastavciSadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor i vitamina C, K i kalijuma. Krastavac je ukusan svež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama sa raznim povrćem kao salata.

OVDE saznajte 8 neočekivanih primena krastavca.

TikviceSadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i jako malo holesterola. Dobar su izvor proteina, vitamin A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma i mangana. Tikvice su blagog ukusa i odlično se slažu sa gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao supu, sos ili pak zapeći da budu prilog.

PaprikeU julu započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezijuma i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Paprike su ukusne sveže i bez ikakvih dodataka. Njihov ukus je neobičan, gorkasto sladak.

Kako paprike pomažu u borbi protiv viška kilograma pročitajte OVDE.

Mahune

Mahune u julu postaju značajno jeftinije, u odnosu na ostatak godine. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamin B6, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune najčešće pripremamo kao varivo ili salatu.

KukuruzSezona kukuruza u julu je tek započela. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga najčešće kuvamo ili pečemo.

Najbolje voće

KajsijeKajsije su definitivno letnje voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a prepune su i vitaminima A i C. Nisu im potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne.

Kako da izvučete najbolje iz kajsija pomoću korisnih saveta za pripremu ukusnog kompota saznajte OVDE.

Trešnje

Trešnje su u julu najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

SmokveOdličan su izvor dijetalnih vlakana, kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa i cinka. Takođe su dobar izvor vitamina A, K i E. Sezona smokava u julu tek počinje. Odličnog su ukusa, osvežavajuće su i mogu se pripremati na razne načine. Najčešće ih pripremamo za deserte.

Breskve

Zbog svog osvežavajućeg delovanja, breskve pripadaju grupi omiljenog letnjeg voća velikom broju ljudi. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

NektarineSlične su breskvama, glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar su izbor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

A za šta je sve korisno tropsko voće pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs