Zdravlje na usta ulazi

Za zdrave grudi: 5 namirnica koje vas štite od raka dojke

Ukoliko u svom meniju često imate pečurke, losos, slatki krompir, nar i redovno pijete zeleni čaj, mnogo su manje šanse da dobijete ovo teško oboljene
Medicina
18:34h Autor:
Za zdrave grudi: 5 namirnica koje vas štite od raka dojke
Foto: Thinkstock

Da li znate da konzumiranjem određenih namirnica možete smanjiti rizik od raka dojke? Pojedini naučnici smatraju da, ako uključite određene namirnice u ishranu, možete značajno smanjiti rizik od raka dojke. Za vas smo izdvojili pet namirnica koje treba da konzumirate kako bi vaše grudi ostale zdrave.

Batat (slatki krompir)

Ovaj plod od velikog je značaja kada je reč o prevenciji raka dojke. Nedavna studija otkrila je da žene koje jedu dosta voća i povrća sa visokim sadržajem karotena imaju niži rizik za razvoj određenih tipova raka dojke. Naučnici su razvili teoriju da karotenoidi sadrže jedinjenja koja regulišu rast, obnovu i imunitet ćelija. Osim batata, najmoćniji karotenoidi su šargarepa, bundeva i povrće tamno zelene boje.

Kako vitamin D pomaže u prevenciji raka dojke, saznajte OVDE.

Losos

Nemojte da vas zaplaši visok sadržaj masti u lososu. Losos je zapravo bogat dobrim mastima - esencijalnim omega 3 masnim kiselinama, za koje je dokazano da se odlično bore protiv raka dojke. Veliki broj analiza pokazao je da žene koje unose dosta omega 3 masnih kiselina imaju 14% manje šanse da obole od raka dojke, u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju. Američko udruženje kardiologa preporučuje da jedete 150 grama mesa lososa dva puta nedeljno, za bolje stanje čitavog organizma. Ako ne volite lososa, možete ga zameniti drugim vrstama ribe, koje su takođe bogate dobrim mastima, poput sardina, ringlica, crnog bakalara i skuše.

Čaj

Čajevi generalno, a naročito zeleni čaj, prebogati su polifenolima - antioksidantom sa velikim brojem pozitivnih dejstava na celokupno zdravlje, uključujući i prevenciju raka dojke. Studija sprovedena na 181 ženi pokazala je da žene koje su pile bar jednu šolju zelenog čaja dnevno imaju manje urinarnog estrogena, poznatog karcinogena dojke.

OVDE pročitajte o uticaju breskve u prevenciji raka dojke.

Nar

Sočna, crvena voćka vekovima se povezuje sa plodnošću i celokupnim zdravljem. Medicinski stručnjaci nastavljaju da proučavaju svojstva nara, a najčešće kakav efekat ima u prevenciji raka dojke.

Ako je verovati studiji objavljenoj u Centru za prevenciju raka, elagična kiselina iz nara može da vas zaštiti od raka dojke, tako što reguliše proizvodnju estrogena i sprečava razvoj malignih ćelija u dojkama. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici savetuju da jedete što više nara, kako biste smanjili rizik od raka dojke. Takođe, konzumirajte i maline, jagode, brusnice i orahe, jer su i ove male poslastice bogate elegačnom kiselinom.

Uticaj duvana na razvoj raka dojke pročitajte OVDE.

Pečurke

Porcija zdravih, svežih pečuraka svaki dan i možete se zaštititi od raka dojke - saopšteno je u studiji Centra za prevenciju raka. Studija je uključila preko 2.000 žena iz Kine, a rezultat je bio sledeći: žene koje su jele 10 grama pečuraka dnevno ili više, imale su čak dve trećine manje šanse da obole od raka dojke, u odnosu na one koje nisu konzumirale pečurke.

Žene u čijoj ishrani se nalaze pečurke i mnogo zelenog čaja imaju još manji rizik! Studijom nije utvrđena uzročno - posledična veza između pečuraka, zelenog čaja i raka, ali, u svakom slučaju, njihovim konzumiranjem činite veliku uslugu svom organizmu, jer su ove namirnice, između ostalog, pune vitamina i minerala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs