Oslobodite se starih navika

Tihe ubice vitke linije: Navike koje nam se čine bezazlenim, a utiču na gojaznost!

Oni koji nalaze užitak u čašici žestine ne treba da se čude višku kilograma, dok kontraceptivni lekovi i antidepresivi najsnažnije utiču na nakupljanje tečnosti u organizmu
Fitnes & Nutricija
22:56h Autor:
Tihe ubice vitke linije: Navike koje nam se čine bezazlenim, a utiču na gojaznost!
Foto: Thinkstock

Pokušavate da se hranite zdravo, stalno isprobavate nove dijete, vežbate što više možete, ali i dalje ne vidite rezultate? Može da se dogodi da, pored svih pokušaja, čak i da nabacite koji kilogram više.

Koje greške stalno činimo u kuhinji, a koje nas goje, pročitajte OVDE.

Možda je odgovor u nesvesnim navikama koje nikako da iskorenite, a one itekako utiču na vašu liniju! Ovih pet su neke od najčešćih i fatalnih grešaka kojih se morate otarasiti kako biste se oslobodili nekoliko kilograma viška.

Izgladnjivanje

Ako u organizam unosite manje od 1200 kalorija dnevno, stručnjaci upozoravaju da tada organizam stavljate u takozvanu funkciju izgladnjivanja. Rezultat nije vitka linija, već sasvim suprotno - usporen metabolizam koji se bori za svaku kaloriju i usporava njihovu razgradnju.

OVDE saznajte kako treba da mršavite u skladu sa svojim starosnim dobom.

Pića

Alkohol je najopasniji za gojaznost, posebno za one osobe koje uživaju u žestokim pićima i to preko četiri čaša nedeljno. Nemojte se iznenaditi ni ako kilogrami počnu brzo da se nakupljaju ako ste izbacili kafu iz svog života. Naime, kofein deluje kao stimulans i smanjuje apetit, a ako ste se odrekli kafe, porcije će vam biti veće i češće.

Nedostatak sna

Nedostatak sna uzrokuje poremećaj hormona što može dovesti do preterane debljine. Naučnici su otkrili da je san usko povezan sa lučenjem hormona koji utiču na apetit, metabolizam i energiju. Poremećen nivo hormona može uzrokovati osećaj gladi, pa tako jedemo zapravo više nego što nam je potrebno. Takođe, kada premalo spavamo, osećamo se umorno i naša fizička aktivnost je smanjena, što dovodi do nakupljanja kalorija.

Ako promenite navike u spavanju, brže ćete smršati! Više saznajte OVDE.

Nekontrolisana ishrana

Tokom dana u napadu gladi i podstaknuti željom za onim divnim ukusom u ustima pojedemo gomilu nezdravih zalogaja koji su najjači magneti za nakupljanje kilograma. Sebi na kraj možemo stati isključivo brojanjem porcija i nastojanjem da grickalice zamenimo zdravim alternativama. Ubuduće umesto slatkog pojedite bananu, a umesto slanog posegnite za šakom badema ili oraha.

Lekovi

Određeni lekovi mogu prouzrokovati gojenje, pojačani apetit ili nakupljanje tečnosti. Od antidepresiva čak 25 odsto ljudi nakupi nekoliko kilograma viška. Takođe, nekim ženama se zbog kontraceptivnih tableta skuplja tečnost u telu, pa se njihov konfekcijski broj poveća i do dva puta. Kortikosteroidi su takođe neprijatelji - zbog njih će vam se naduti vrat, lice i stomak. Zato sva pitanja oko uzimanja bilo kakvih lekova obavezno prodiskutujte sa lekarom. Verovatno se može naći neki zamenski lek koji nema takve posledice, samo ih nemojte sami isprobavati.

Šokantne činjenice o antibioticima saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs