Hrana kao lek

Svima omiljeni, ali i zdrav kikiriki: Smanjuje apetit, snižava holesterol, povećava koncentraciju

Iako spada u namirnice sa visokim sadržajem masti i kalorija, ova ukusna namirnica zapravo može da deluje preventivno na srčana oboljenja i da snizi holesterol i trigliceride
Fitnes & Nutricija
08:44h Autor:
Svima omiljeni, ali i zdrav kikiriki: Smanjuje apetit, snižava holesterol, povećava koncentraciju
Foto: Thinkstock

Kikiriki se odlično uklapa u poslastice, savršen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska dešavanja, ali je i više od toga, jer ova ukusna namirnica ima i lekovita svojstva, piše Stvarukusa.rs.

1. Snižava holesterol

Iako spada u namirnice sa visokim sadržajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo može da deluje preventivno na srčana oboljenja i da snizi holesterol i trigliceride, i to bez povećanja telesne težine.

2. Reguliše nivo šećera u krvi

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki može da održi stabilan nivo šećera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za doručak. Ovaj pozitivan efekat neće izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete ručak bogat ugljenim hidratima.

3. Smanjuje apetit

Spomenuto istraživanje je pokazalo da kikiriki takođe i smanjuje apetit, ali i utiče na povećano lučenje hormona PYY koji izaziva osećaj sitosti.

Puter od kikirikija smanjuje rizik od raka dojke, opširnije pročitajte OVDE.

4. Sadrži "dobre" masti

Pored toga što pozitivno utiče na gubitak suvišnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim "dobrim" mastima, koje pozitivno utiču na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.

5. Povećava koncentraciju i sposobnost pamćenja

Kikiriki sadrži dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome što pomaže normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamćenja, odnosno memorije.

6. Sadrže lekovite nutritijente

U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji deluju pozitivno na vaš imunitet i opšte zdravlje. Kikiriki sadrži jedinstvene bioaktivne sastojke koji deluju kao antioksidanti i deluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvožđem, kalcijumom, manganom.

Kako još kikiriki pomaže u prevenciji raka pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs