Saznajte

Sedam namirnica koje podmuklo boje vaše zube!

Svi znamo da je kafa loša za naše zube, ali da li ste znali da cvekla, kiseli krastavčići i bobičasto voće imaju isti efekat na belinu zuba
Nega
13:46h
Sedam namirnica koje podmuklo boje vaše zube!
Foto: Shutterstock

Da biste imali osmeh "kao sa reklame" potrebno je da obratite pažnju na to šta jedete. Postoje namirnice koje ostavljaju mrlje na vašim zubima, a to možete izbeći jedino izbegavanjem ove hrane.

Bobičasto voće

Bez obzira koliko je ukusno, ono boji zube brzinom munje. Ako se kojim slučajem nasmejete nakon što ste pojeli šaku bobičastog voća, zastrašićete sve ljude oko vas je ćete izgledati veoma "čudno" sa tamnim zubima.

Cvekla

Znate da se mrlje od cvekle na vašoj odeći nikada nisu oprale. E, onda sigurno znate šta rade vašim zubima. Čim pojedete cveklu, operite zube pastom.

Krekeri

Ko bi rekao da krekeri boje vaše zube? Ali ako se uzme u obzir da su krekeri napravljeni od rafiniranih ugljenih hidrata i da su puni šećera, onda je jasno zašto stvaraju bakterije koje uništavaju zube.

Balzamik sirće

Ono je puno pigmenta i kiseline koja se direktno lepi za zube i ne stvara nimalo dobru sliku. Ali ukoliko jedete ovo sirće u kombinaciji sa zelenom salatom, umanjićete njegovu štetu na vaše zube.

Krastavčići

Kiseli krastavci su štetni za zube zbog kiseline koju sadrže. Izvinite, svi vi koji volite turšiju.

Kafa i čaj

Za ovo već znamo, zbog kofeina koji stvara žute mrlje na našim zbima. Neki od nas su se već pomirili sa žutim zubima, ali ne i sa ostavljanjem kafe.

Paradajiz sos

Ima skoro ista svojstva kao i balzamsko sirće koje uništava zubnu gleđ. Ukoliko jedete paradajiz sos, jedite ga u smanjenim količinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs