Neverovatno

Fejsbuk nas motiviše, ako vežbate ujutro razbolećete se: 9 činjenica o vežbanju koje niste znali

Vežbanje različito utiče na muškarce i žene, dok osobe u braku u i dugoj vezi vežbaju manje od slobodnih
Fitnes & Nutricija
20:32h
Fejsbuk nas motiviše, ako vežbate ujutro razbolećete se: 9 činjenica o vežbanju koje niste znali
Foto: Ilustracija: Shutterstok

Svima nam je poznato da je vežbanje dobro za zdravlje i izgled. Svi znamo osnovne stvari o vežbanju, znamo za mnoge vežbe za određene delove tela...

Ali, bilo da vežbate često ili povremeno, ovih devet činjenica zaista će vas iznenaditi.

7 vežbi koje će vam preoblikovati telo pronađite OVDE.

Ako dugo sedite, neće vas po neki koji sat vežbanja

Istraživanja su pokazala da ako sedite gotovo ceo dan, po koji sat vežbanja neće sprečiti rizik od opasnih bolesti srca i dijabetesa. Bitno je kako provodite većinu dana, pa jedan sat u teretani neće obrisati to što sedite više sati tokom dana.

Vežbanjem nećete smršati

Mnogi ljudi počnu da vežbaju da bi stavili svoju težinu pod kontrolu. Ali, ako uz vežbanje ne kombinujete zdravu ishranu, vežbanje neće učiniti baš mnogo za vas - pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "British Journal of Sports Medicine". Učesnici istraživanja koji su imali višak kilograma bili su pod budnim okom stručnjaka 12 nedelja. Oni koji su samo vežbali, a nisu menjali prehrambene navike, najčešće nisu imali značajne rezultate u gubitku kilograma. Ipak, vežbanje ima mnogih zdravstvenih prednosti, pa ga ne treba izbegavati ni ukoliko ste već mršavi.

Sve o trčanju i brzom hodanju možete saznati OVDE.

Vežbanje će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve

Ne samo da će vam pomoći da se osećate bolje i zdravije, vežbanje će pomoći i u ostvarenju vaših drugih životnih ciljeva. Oni koji redovno vežbaju lakše postižu svoje ciljeve, organizovaniji su i disciplinovaniji. Istraživanje objavljeno u časopisu "Archives of Internal Medicine" pokazalo je da pušači koji su vežbali dvaput nedeljno pre prestaju da puše od onih koji se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću.

Istezanje pre vežbanja može smanjiti izdržljivost

Uvek kada krenete na vežbanje slušate kako je jako važno uraditi vežbe istezanja, ali istraživanja pokazuju da istezanje pre trčanja i nije toliko korisno. Otkriveno je da će osoba koja se isteže pre trčanja biti manje izdržlljivija, pa umesto istezanja pokušajte da se zagrejete šetnjom ili trčanjem uz specifične pokrete, kako biste zagrejali zglobove. Istezanje ostavite za posle trčanja.

Vežbe za savršenu i čvrstu guzu pogledajte OVDE.

Žene su danas slabije nego ikada

Vežbanje ženama pomaže da održe kilažu, ali istraživanja pokazuju da žene nisu nikada bile slabije. Jedan od razloga je i taj da se žene pretežno baziraju na gubitak kilograma i održavanje kilaže, a ne rade vežbe snage. Slaba snaga mišića nije bezazlena i može imati posledice na naše zdravlje, poput nastanka osteoporoze.

Fejsbuk nas može podstaći na vežbanje

Istraživanje je pokazalo da Fejsbuk može ozbiljno povećati motivaciju za vežbanje, jer postoji "opasnost" da budete "tagovani" na nekim nepoželjnim fotografijama, pa su društvene mreže postale ozbiljan okidač za gubitak kilograma.

Najbolje vežbe za ruke možete pronaći OVDE.

Ako vežbate ujutru možete se razboljeti

Svakodnevno vežbanje odlično je za vaše zdravlje, ali istraživanja pokazuju da oni koji vežbaju uveče imaju više koristi od onih koji vežbaju ujutru. Istraživači sa Uviverziteta Brunel utvrdili su da jači fizički napori u ranim jutarnjim satima ugrožavaju imunološki sistem i povećavaju rizik od infekcija. Zato ujutru birajte laganije vežbe kao pripremu za početak dana i kasnije intenzivnije vežbanje.

Vežbanje ima različite učinke na žene i muškarce

Ako vežbate u paru to će se pozitivno odraziti na više sfera vaših života, ali žene ne bi trebale da rade iste vežbe kao i muškarci. Žene drugačije reaguju na vežbe, ali i na dijetu od muškaraca, pa moraju posvetiti više pažnje za iste rezultate - otkrilo je poslednje istraživanje. Vežbanje u paru biće odlična motivacija i podsticaj, ali žene treba svoj trening da prilagode svojim potrebama.

OVDE pronađite vežbe za bolove u leđima.

Osobe u braku mnogo manje vežbaju

Brak donosi mnogo zdravstvenih prednosti, ali istraživanja pokazuju da oni koji nisu u vezi vežbaju mnogo češće od osoba koje su u dugoj vezi ili braku. Navodi se da osobe koje su u vezi duže vreme opuste, jer se ne osećaju neprijatno pored partnera zbog svog izgleda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs