Obratite pažnju na ishranu

Jabuka na dan za zdravo srce

Ako su vam statini propisana terapija za kardiovaskularnu bolest, dodatnim unosom jabuka svakog dana možete da poboljšate opšte zdravstveno stanje
Medicina
22:56h Autor:
Jabuka na dan za zdravo srce
Foto: Thinkstock

Najčešće pripisivani lekovi kod osoba s kardiovaskularnim poteškoćama su statini koji se koriste kod snižavanja nivoa holesterola.

Visok nivo holesterola povećava rizik od srčanog udara, kao i drugih poteškoća s vaskularnim zdravljem. Posle brojnih istraživanja uočeno je da pozitivni učinci primene tih lekova nadilaze njihove rizike po zdravlje što opravdava njihovo učestalo korišćenje.

Međutim, razmatrajući značaj ishrane na zdravlje, naučnici Univerziteta Oksford upoređivali su efekat statina i unosa jabuka na zdravlje srca. Primenom matematičkog modela, naučnici su izračunali stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u populaciji osoba starijih od 50 godina ako bi uzimale statine ili konzumirali jabuku dnevno.

Rezultati su pokazali da u proseku unosom statina i jabuke dnevno gotovo podjednako smanjujemo stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Uzimajući u obzir nuspojave statina zaključeno je da je unos jedne jabuke dnevno svakako pobednički izbor.

Autori studije naglasili su važnost promene ishrane na zdravlje i podstiču unos voća, a takođe ističu da se, ako su statini propisana terapija za kardiovaskularnu bolest, dodatnim unosom jabuka svakako može poboljšati opšte zdravstveno stanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs