Izbegnite ih

Važan je i izbor posuđa: 4 najveće greške u pripremanju jaja!

Tiganj od nerđajućeg čelika nije baš srećan izbor, dok jaja za kajganu treba prethodno umutiti
Fitnes & Nutricija
08:36h Autor:
Važan je i izbor posuđa: 4 najveće greške u pripremanju jaja!
Foto: Thinkstock

Tako jednostavno jelo, a toliko načina da nešto zabrljate! Zato vam predstavljamo četiri najčešće greške u pripremi ukusnog omleta ili kuvanih jaja.

Kako da izbegnete najčešće greške u kuhinji, pročitajte OVDE.

Tvrdo kuvano jaje

Jedan od najčešćih načina pripreme jaja jeste kuvanje. Ako je žumance vašeg jajeta nakon kuvanja sivo-zelene boje, negde ste pogrešili.

Najsigurnija i najlakša metoda kuvanja jaja jeste da jaja stavite u šerpu, prelijete hladnom vodom tako da budu pokrivena oko 1 cm, stavite šerpu na zagrejanu ringlu, a kada voda počne da ključa, stavite poklopac, sklonite sa vatre i pustite da odstoji oko 15 minuta. I evo najvažnijeg dela: nemojte odmah ocediti vodu i ljuštiti jaja. Umesto toga, u jednu posudu stavite led i dodajte kuvana jaja. Neka stoji tako 10 minuta, jer brzinsko hlađenje sprečava formiranje sulfida neprijatnih mirisa i čudnih boja.

Kako da proverite da li je jaje sveže, saznajte OVDE.

Posuđe

Kvalitetan tiganj od nerđajućeg čelika odličan je kada pripremate meso i povrće, ali kada pržite jaja u njemu, verovatno će vam na kraju ispasti kajgana. Umesto toga, koristite tiganj koji se ne lepi - to je najbolji izbor za prženje jaja. Kako biste dobili najlepši ukus, upotrebite punu kašiku putera za dva jajeta.

Poširana jaja

Ako spremate poširana jaja, najveća greška može biti dodavanje sirćeta u vodu za poširanje kako biste izbegli odvajanje belanaca. To je siguran put da dobijete kiselo jaje. Umesto toga, procedite živo jaje pomoću rupičaste kašike, pa ga onda stavite u vodu. Sve što bi vam se odvojilo, otići će kroz rupice i problem je rešen.

Čime sve možete zameniti jaja u receptima, pročitajte OVDE.

Kajgana

Za odličnu kajganu najvažnije je da temperatura bude umerena. Ako stavite tiganj na nisku temperaturu, imaćete najveće šanse za savršenu kajganu, jer vam ona omogućava da kontrolišete proces termičke obrade. Takođe, trebali biste da umutite jaja pre pečenja. Kada ih izručite u tiganj, mešajte ih često prvih 30 sekundi, a zatim povremeno, kada će se formirati grudvice, a vi dobiti savršenu kajganu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs