Kuhinjski trikovi

Tri laka testa: Proverite da li je jaje sveže

Ukoliko ne znate koliko dugo vam jaja stoje u frižideru, a sigurno ne znate koliko su stara bila kad ste ih kupili, postoje tri načina da proverite da li su dobra za jelo
Medicina
18:38h Autor:
Tri laka testa: Proverite da li je jaje sveže
Foto: Shutterstok

Gotovo svako od nas u frižideru uvek ima jaja, i često se pitamo koliko su stara i jesu li dobra za jelo. Vrlo lako, na tri načina to možemo da proverimo.

Prvi način: Test u vodi

Stavite jaje u činiju s hladnom vodom. Nivo vode bi trebalo da bude dva puta viši od jajeta. Sveže jaje će potonuti na dno činije i nepomično će stajati potopljeno. Nešto starije jaje (oko nedelju dana), takođe će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon potapanja u činiju s vodom balansira i podiže se od dna, verovatno je staro oko tri sedmice. Jaja koja plutaju na površini su prestara i nisu dobra za jelo.

Drugi način: Test bućkanjem

Približite jaje uhu. Nežno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne koristite. Ako se ništa ne čuje, jaje bi trebalo da bude dobro za jelo.

Treći način: Razbijanje jaja

Razbijte jaje na tanjir i posmatrajte žumance i belance. Ako je žumance izbočenog okruglog oblika poput globusa, a belance je usko oko njega, jaje je sveže. Ako je žumance malo spljoštenije, a belance je još uvek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumace sasvim spljošteno, a belance se razliva i curi gotovo poput vode, odustanite od njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs