Prirodno

Letnje osveženje: Rotkvica i nana su samo neke od namirnica koje nas rashlađuju!

Paradajz i lubenica sadrže dosta vode i tako nas rashlađuju, dok ljuta hrana i topli napici podstiču znojenje i tako snižavaju telesnu temperaturu
Fitnes & Nutricija
11:02h Autor:
Letnje osveženje: Rotkvica i nana su samo neke od namirnica koje nas rashlađuju!
Foto: Thinkstock

Kada dođu vreli letnji dani, nije baš lako rashladiti se. Možete da osetite olakšanje pored rashladnih uređaja ili da pripremite hladni napitak, ali vam i hrana može pomoći da se osvežite.

Posebno su dobre namirnice koje imaju visok sadržaj vode i koje će vas hidrirati i osvežiti. Hrana poput kupusa, citrusa i drugog letnjeg voća mogu sniziti telesnu temperaturu.

Ako ste tokom letnjih dana odbijali da pijete toplu kafu ili čajeve, niste baš bili u pravu. Naime, dok pijemo tople napitke, receptori na našem jeziku signaliziraju mozgu da nam je toplo, pa se tako znojimo i dodatno hladimo. To se dešava i kada jedemo začinjenu hranu, te zbog toga ishrana u toplim krajevima obiluje ljutim sastojcima. Pogledajte koje namirnice su odlične kada želimo da se rashladimo i lakše podnesemo vrućinu.

Krastavac

Odličan kao salata, ali i za osveženje. Napravite odlično hladno predjelo, supu od krastavca. Pomešajte krastavce, jogurt i led.

OVDE pročitajte odličnu dijetu sa krastavcem u glavnoj ulozi.

Začinjena ljuta hrana

Namirnice poput đumbira, čili paprika i kajenskog bibera su veoma zastupljene u toplim krajevima jer vam pomažu da se rashladite.

Rotkvice

Ovo povrće daje vašoj salati osvežavajući ukus i veoma je zdravo. Rotkvice će vas rashladiti, a jelima pružiti lep kolorit.

Paradajz

I paradajz sadrži dosta vode, a u toku toplih dana je u vrhuncu sezone, pa su i plodovi najukusniji.

Paradajz dijetu možete pročitati OVDE.

Nana

Ova namirnica ima sposobnost rashlađivanja i osvežavanja, pa je možete koristiti za dekoraciju poslastica, ali i napraviti ukusan čaj od nane.

Lubenica

Pored toga što je puna vode, lubenica sadrži dosta antioksidanata. Pravi izbor kada želite da se zasladite i rashladite.

Oslobodite se viška kilograma za samo 5 dana uz lubenica dijetu! Više pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs