Zdrava namirnica

Indijski orah: Hrana i lek koji smanjuje rizik od dijabetesa!

Ova namirnica blagotvorno utiče i na dijabetes, pomaže u snižavanju nivoa triglicerida i štite od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola
Fitnes & Nutricija
01:34h Autor:
Indijski orah: Hrana i lek koji smanjuje rizik od dijabetesa!
Foto: Shutterstok

Indijski orah je malo zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, poreklom iz Brazila, a zbog svog uskusnog ploda sada se uzgaja u mnogim tropskim područjima sveta. Njegovo seme ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije.

Veoma je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcijum, magnezijum, železo, fosfor, kalijum i cink. Indijski orah sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi.

Pročitajte zašto su pistaći zdrave grickalice, više možete naći OVDE.

Dve trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, 75 odsto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca.

One blagotvorno utiču i na dijabetes, pomažu u snizavanju nivoa triglicerida i štite od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Indijski orah je odličan izvor antioksidanata. Ovaj plod obezbeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju.

Zašto je maslačak dobar za nas pročitajte OVDE.

Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao deo zdrave dijete za mršavljenje. Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osećaj sitosti i zadovoljstva.

Indijski orah sadrži cink, koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zaceljivanju rana. To je veoma važno tokom trudnoće za razvoj deteta i održavanje stabilnog stanja u telu.

Izbegavajte namirnice koje štete vašem organizmu, više možete da vidite OVDE.

U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svež, sa ili bez soli. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim jelima, kolačićima, keksu, sladoledima i salatama. Možete napraviti i maslac ako indijski orah izmiksate u procesoru za hranu dok ne dobije kremastu konzistenciju, pa ga iskoristiti kao namaz za hleb, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću supi. Pri kuvanju jela indijski orah dodajte pred sami kraj kuvanja, jer bi u suprotnom mogao previše omekšati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs