Ne ignorišite

Signali koje vam šalje telo: Potreba za mineralima i vitaminima

Manji zdravstveni problemi često su signali kojima telo poručuje da mu nešto nedostaje. Saznajte šta vam telo pokušava reći o vitaminima i mineralima koji mu nedostaju i kako to možete rešiti hranom
Fitnes & Nutricija
20:44h Autor:
Signali koje vam šalje telo: Potreba za mineralima i vitaminima

Otkrivamo koje to signale koje vam šalje telo ne treba ignorisati i kojim namirnicama se njima može izaći u susret. Pa, da vidimo.

Pukotine u uglovima usana - verovatni nedostatak vitamina B2Pukotine i ranice na uglovima usana mogu ukazivati na nedostatak vitamina B2 neophodnog za rast ćelija. Bez njega telo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije kože i sluzokožu oko usana. Taj je vitamin, takođe, potreban za preradu hrane u energiju, pa umor i migrene mogu signalizirati na nedostatak vitamina B2.

Rešenje hranom: mlečni proizvodiOsobe koje redovno piju mleko verovatno nikada neće patiti od nedostataka vitamina B2. Samo jedna čaša mleka dnevno (250 ml sadrži 0,6 mg vitamina) morala bi rešiti taj nedostatak.

Nedostatak čula ukusa - verovatni nedostatak cinkaSlab unos cinka može uticati na čulo ukusa. Jedno istraživanje je utvrdilo da osobe koje imaju niži nivo cinka u crvenim krvnim zrncima slabije osećaju ukus slanog. Iako nije jasno kako nivo cinka utieče na čulo ukusa, poznato je da je cink nužan za proizvodnju enzima u pljuvačnim žlezdama. Ostali znakovi nedostatka cinka mogu uključivati česte infekcije, poput prehlade i gripa, sporo zaceljivanje rana, verovatno zato što taj mineral ima važnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sastava i obnavljanju ćelija. Tinejdžeri su najviše ugroženi, jer njihova ishrana često sadrži neprihvatljivu količinu cinka.

Rešenje hranom: crveno meso (govedina i janjetina)Preporučuje se jedna do dve porcije nedeljno. Ostali dobri izvori su orašasti plodovi, naročito indijski oraščić i kikiriki, kao i integralne žitarice.

Uznemireni želudac - verovatni nedostatak vitamina AOd manjka vitamina A pate sve starosne grupe, najčešće muškarci. Žene manje pate od nedostatka verovatno zato što redovnije jedu šargarepu i zeleno povrće bogato tim vitaminom. Najverovatniji je znak niskog unosa ovog vitamina izloženost manjim infekcijama. Rešenje hranom: šargarepa i džigerica Nedostatak je lako rešiti - pojedite jednu šargarepu svaki dan ili povremeno pojedite džigericu (jednom u dve nedelje je dovoljno). Stalno ste ljuti - verovatni nedostatak gvožđaBeda koža, ošamućenost i suvi i lomljivi nokti često su znakovi nedostatka gvožđa. Ali osećaj iritacije i nervoze (uz umor i slabu koncentraciju) češći su rani simptom tog nedostatka budući da se javljaju zbog smanjenog dotoka kiseonika do mozga. Gvožđe je ključni sastojak crvenih krvnih zrnaca te im omogućuje da kiseonik prenose kroz telo.

Rešenje hranom: crveno meso, jaja i sardinaNajbolji izvor su crveno meso, jaja i sardina, no mogu pomoći i orašasti plodovi i zeleno povrće. Žitarice za doručak uz unos vitamina C (sok od pomorandže) pojačaće apsorpciju. U težim slučajevima potrebno je piti dodatak ovog minerala.

Otečeni zglobovi - verovatni nedostatak kalijumaKalijum pomaže u regulaciji ravnoteže vode u organizmu, pa nizak unos kalijuma, naročito u kombinaciji sa ishranom koja je bogata solju, može doprineti visokom krvnom pritisku (zadržavanje viška vode može uzrokovati povišenje krvnog pritiska).

Rešenje hranom: jedite najmanje pet porcija voća i povrća svaki danProblem ćete rešiti svakodnevnim porcijama voća i povrća. Banane su posebno bogate kalijumom.Stalan bol - verovatni nedostatak vitamina DSlabe kosti su znak teškog, dugotrajnog nedostatka vitamina D, ali stalan bol, slabost i umor mogu ukazivati na blaži nedostatak. Ako pacijent ima stalne bolove u nogama, kukovima, leđima i kolenima, treba najpre da proveri stanje vitamina D u telu. Nizak nivo vitamina D javlja se u svim starosnim grupama. Taj vitamin pomaže u regulaciji kalcijuma i fosfora koji su vitalni za razvoj i održavanje zdravlja kostiju i mišića. Vitamin D je važan i za imunološki sastav jer možepodstaći zaštitu od raka.Rešenje hranom: ribaJedete li dve porcije nedeljno svežeg ili konzerviranog lososa ili sardina, mala je verovatnoća da ćete imati manjak vitamina D pogotovo ako na suncu provodite 20 minuta svakog dana bez kreme za sunčanje, savetuje Daily Mail.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs