Sirup je ključan

Izvucite najbolje iz kajsija: Korisni saveti za pripremu ukusnog kompota

Saznajte kakve kajsije treba odabrati za kompot, koliko sladak sirup treba da bude i na šta treba da pazite prilikom pakovanja u tegle
Nutricija 03.07.2014. - 19:21h
Foto: Shutterstok

Kajsije vas vrlo često mogu razočarati. Izgledaju primamljivo, obećavajuće, tako sočno narandžaste i pune, ali vrlo često tvrde, bezukusne i gnjecave.

 

Da biste izvukli najbolji ukus iz ovog letnjeg voća - treba da ga skuvate i dobićete pun voćni ukus i zdrave hranljive materije.

 

Kako semenke kajsije deluju protiv raka, saznajte OVDE.

 

Sa kajsijama se nikad ne zna: mogu vrlo brzo da prezre još na drvetu i opadnu, a mogu lepo sazreti i kada ih nedovoljno zrele čuvate u frižideru.

 

Kada ih kupujete, one su uglavnom na vrhu svoje zrelosti, a neke su nezrele ili čak bliže stanju truljenja.

 

U svakom slučaju, za kompot treba da nabavite ne previše zrele kajsije - to proverite tako što ćete lagano stisnuti kajsiju. Treba da bude blago mekana pod stiskom ruke. Nemojte koristiti zelene kajsije, a ni previše zrele.

 

Da li ste znali da uz kajsije možete lakše pocrneti? Više pročitajte OVDE.

 

Napraviti kompot od kajsija lakše je nego što mislite, ali neće proći bez nekoliko izazova. Izbor voća je najvažniji, ali i pakovanje u tegle. Za početak, potrebno je da radite što brže možete, kako ne biste ugnječili voće.

 

Takođe, vrlo je važno da unutar tegle ne ostane vazduh u mehurićima: odstranite ga tako što ćete promešati kompot plastičnim nožem.

 

Kajsije sečene na pola možete čuvati u vodi, nezaslađenom soku od grejpfruta ili jabuka ili u sirupu. U zavisnosti od prirodne slatkoće voća, napravite sirup koji je blag, jak ili negde između.

 

Kajsije pomažu protiv bolova u kičmi! Saznajte kako OVDE.

 

Jedini način da saznate koliko sladak sirup treba napraviti, jeste da probate voće pre pripreme. U nekim slučajevima, sladak sirup može neutralisati kiselost kajsija i učiniti ukus mnogo lepšim.

 

Ukoliko vam na kraju kajsije budu plivale iznad sirupa, ne očajavajte, to se jednostavno dešava. Za to nema rešenja. Takve kajsije možda će vremenom promeniti boju, ali će i dalje biti jestive.

 

Kompot od kajsija možete sačuvati i za zimu, tada njegov ukus posebno godi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...