Otkriveno

Greške u kuvanju koje vas goje: Pogrešno ulje, probanje jela i klasični začini

Nije svako ulje pogodno za visoke temperature, a većina osnovnih sastojaka jela ima zdravu alternativu
Fitnes & Nutricija
15:12h Autor:
Greške u kuvanju koje vas goje: Pogrešno ulje, probanje jela i klasični začini
Foto: Shutterstok

Ponekad nismo svesni pravih uzroka gojaznosti, čini nam se da ne konzumiramo prevelike porcije, koristimo maslinovo ulje za prženje jer je zdravije... E pa, tu su prave greške i tu se podmuklo sakrivaju razlozi za gojaznost - u navikama koje stalno sprovodimo tokom pripremanja hrane!

Čime sve možete zameniti jaja u jelima, pročitajte OVDE.

Za vas smo izdvojili 5 najčešćih grešaka tokom kuvanja i kako ih izbeći: pročitajte, unesite male promene u kulinarsku rutinu i bićete zdraviji, a i linija će vam biti zahvalna.

1. Pogrešan izbor ulja

Razne vrste ulja nisu prilagođene visokim temperaturama, odnosno nemaju visoku tačku ključanja, prilikom čega dolazi do uništavanja svih hranjivih sastojaka i stvaranja supstanci loših za zdravlje. Zato je najbolje da za prženje hrane koristite ulje uljane repice ili palmino ulje, dok je maslinovo ulje idealno konzumirati sveže u salatama ili da se u jelo doda na samom kraju kuvanja.

Koja su ulja najzdravija za kuvanje, saznajte OVDE.

2. Loša procena porcije

Prilikom serviranja hrane na tanjir porciju obično merimo okom, što je pogubno za liniju. U kontrolisanju porcija pomoći će vam jednostavan savet: na tanjir prvo odvojite polovinu količine koju mislite da možete da pojedete, a ukoliko niste siti nakon takve porcije, dopustite sebi samo par dodatnih zalogaja.

OVDE saznajte kako da izbegnete najčešće greške u kuhinji.

3. Striktno praćenje recepta

Ako pratite recept striktno i bez malih promena, gubite mogućnost da jelo učinite zdravijim. Za većinu osnovnih sastojaka recepta postoje zdravije alternative, pa tako, na primer, umesto cele šoljice pavlake možete koristiti polovinu, a ostatak doze nadoknaditi pireom od avokada. Takva promena znatno će smanjiti broj kalorija i količinu masnoće, a neće promeniti teksturu i ukus jela.

Kako neutralisati mirise od spremanja hrane, pročitajte OVDE.

4. Probanje jela tokom spremanja

Sve dok se grickanje tokom pripreme obroka svodi na zalogaje povrća oprostivo je, ali ako probate jelo u toku spremanja nekoliko puta, pa još i hleb umačete u sos ili jedete testeninu dok umak ne prokuva, unosite dodatne kalorije. Kako biste izbegli ovu lošu naviku, pijte vodu dok kuvate jelo, a za svaki zalogaj koji ste pojeli pre obroka, stavite manje jela na tanjir.

Koje namirnice ne smete stavljati u zamrzivač, pogledajte OVDE.

5. Izbegavanje novih, svežih začina

So, šećer i masti su najkorišćeniji pojačivači ukusa koje stavljamo u svako jelo, ne razmišljajući kako količinu kalorija jela na taj način dramatično povećavamo. Umesto standardnih začina, pokušajte da koristite sveže ili suve biljke intenzivnog mirisa i primamljivog ukusa, koje će svako jelo oplemeniti, a liniju tela držati pod kontrolom.

Koje sve začine možete koristiti, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs