Sačuvajte zdravlje

Pripazite na simptome hroničnog manjka vitamina C: Depresija, krvarenje desni, anemija

Zbog ekstremnih dijeta ili vežbanja, kao i zbog bulimije i anoreksije, došlo je do talasa početnih simptoma skorbuta (nedostatka vitamina C) među tinejdžerima. To takođe može da pogodi alkoholičare ili starije osobe čija se sposobnost da apsorbuju vitamin C smanjila zbog prekomernog unosa lekova ili loše ishrane
Fitnes & Nutricija
16:42h Autor:
Pripazite na simptome hroničnog manjka vitamina C: Depresija, krvarenje desni, anemija
Foto: Thinkstock

Bolest koja je direktna posledica nedostatka vitamina C je skorbut. Ona dovodi do slabosti, umora i bezvoljnosti, utiče na kosti i snagu mišića i slabi imuni sistem.

Zahvaljujući korišćenju citrusa, pojava skorbuta je uveliko smanjena od kraja 18. veka do danas. Međutim, još uvek može da se pojavi. Naime, zbog ekstremnih dijeta ili vežbanja, kao i zbog bulimije i anoreksije, došlo je do talasa početnih simptoma skorbuta među tinejdžerima. To takođe može da pogodi alkoholičare ili starije osobe čija se sposobnost da apsorbuju vitamin C smanjila zbog prekomernog unosa lekova ili loše ishrane.

Većina životinja može da stvori sopstveni vitamin C, zato što one relativno brzo mogu da se oporave od bolesti ili povreda. Problem sa vitaminom C je očigledan kod ljudi, zamoraca i nekoliko drugih primata jer svima nedostaje gen koji bi trebalo da podstakne sopstvenu proizvodnju vitamina C. Lek je jednostavan. U ishrani mora da bude više vitamina C.

Koja su top tri vitamina za lepotu saznajte OVDE.

Rani znakovi skorbuta

1. Hronični osećaj manjka energije i/ili depresija

Može da utiče i na jačinu kostiju. Acidoza i skorbut su slični, telo propada i dolazi do gubitka težine. Neki stručnjaci smatraju da se skorbut manifestuje i kao acidoza, ekstremna kiselost ili niski pH. To stanje dovodi do mnogih drugih bolesti, pa čak i raka.

2. Krvarenje desni, klimavi zubi ili gingivitis

Kolagen je potreban za izgradnju i održavanje tkiva, a vitamin C je od vitalnog značaja za kolagen.

3. Nagle promene raspoloženja, ispadi besa i razdražljivost mogu da budu rani znakovi skorbuta

4. Modrice se javljaju vrlo lako i ostaju dugo vidljive

I to može da bude pokazatelj nedostatka vitamina C. Neadekvatni nivoi vitamina mogu da utiču i na sporo zaceljivanje manjih rana i na isušivanje kose.

5. Hroničan bol nogu, ruku ili zglobova je još jedan signal zbog kojeg bi trebalo da proverite nivo vitamina C

Ponekad skorbut dovede do krvarenja u zglobovima, uzrokujući jake bolove.

6. Anemija je još jedan znak mogućeg nedostatka vitamina C

Ako vam se čini da uhvatite svaku prehladu ili grip, možda će više vitamina C da vam pomogne da podignete imuni sistem.

Za krvni sistem i srce

Studije su pokazale da vitamin E, beta-karoten i vitamin C mogu kod životinja da uspore aterosklerozu. Jedno istraživanje je pokazalo da ove materije možda takođe redukuju pojavu srčanog udara kod ljudi. Svakodnevno konzumiranje povrća i voća koje je bogato betakarotenom i drugim karotenoidima i vitaminom C, kao što je paradajz, tamnozeleno lisnato povrće, paprika, šargarepa, slatki krompir i dinje, moglo bi da pruži izvesnu zaštitu od bolesti srčanih arterija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs