Postoji rešenje

Spasite zagoreli lonac i na brzinu omekšajte maslac: 9 kuhinjskih trikova koji štede vreme i novac

Ne bacajte zagorelo posuđe, ne nervirajte se zbog flekave daske za sečenje i sačuvajte voće od propadanja. Saznajte kako
Fitnes & Nutricija
18:56h
Spasite zagoreli lonac i na brzinu omekšajte maslac: 9 kuhinjskih trikova koji štede vreme i novac
Foto: Thinkstock

Sigurno vam se nekad dogodilo da pravite kolač, a kada treba da upotrebite maslac, shvatite da ga niste izvadili iz frižidera. Koliko može da vas iznervira parče ljuske jajeta koje beži od vas kada hoćete da ga izvadite iz vangle? Zagorelo posuđe vas dovodi do ivice nerava?

Kako prepoznati da li je jaje sveže, saznajte OVDE.

Ne brinite! Postoji rešenje za sve ovo i još mnogo toga. Pročitajte devet trikova koji će vam uštedeti novac, sačuvati vreme, ali i živce.

Kako spasiti voće od propadanja?

Nakon što voće odstoji na sobnoj temperaturi više od dan ili dva, ulazi u fazu ubrzanog zrenja i postaje mekano. Ali, svaki takav plod itekako se može iskoristiti. Čim počne da gubi boju i oblik, a ne planirate da ga jedete takvog, operite ga, oljuštite i iseckajte na komadiće.

Tako pripremljeno voće stavite u kese, pa u zamrzivač. Na ovaj način će vam osnovni sastojci za zdrave napitke i deserte uvek biti na dohvat ruke.

OVDE pročitajte šta treba da uradite ako belance neće da se umuti.

Kako otvoriti ljusku pistaća?

U kesici slasnih grickalica većinu sadržaja čine iritantni plodovi pistaća zatvoreni unutar tvrde ljuske koju najčešće pokušavamo da pregrizemo zubima. Mnogo lakše rešenje je korišćenje polovine ljuske već otvorenog pistaća. Jednostavno je ugurajte u najmanji otvor nedovoljno otvorenog pistaća, okrenite je poput ključa i ljuska će se otvoriti.

Kako komadić ljuske izdvojiti iz razbijenog jajeta?

Nakon što jaje razbijemo često se događa da se ljuska raspadne u male delove, a upravo takvi sitni komadići nas znaju dovesti na ivicu živaca, jer nikako ne možemo da ih uklonimo. U tom poduhvatu pomoći će vam malo vode. Dovoljno je kašičicu umočiti u vodu i njenim gornjim delom preći preko ljuske koja će se u trenutku zalepiti.

Saznajte OVDE kako da neutrališete mirise nakon pripreme hrane.

Kako spasiti zagoreli lonac?

Čak i lonci napravljeni od najkvalitetnijeg nerđajućeg čelika za kuvanje mogu pocrneti i dobiti fleke. Često pokušaji pranja takvih površina završe neuspešno, ali uz malo strpljenja lonac može ponovno zablistati kao nov. Dovoljno je da lonac poprskate sredstvom za čišćenje rerne i ostavite nekoliko sati da deluje. Prljavština će nestati, a lonac nakon toga isperite u limunskoj kiselini, kako biste uklonili ostatke agresivnog sredstva za čišćenje.

Kako omekšati stvrdnuti smeđi šećer?

Smeđi šećer vremenom postaje tvrd, jer gubi vlagu iz svog sadržaja. U prvobitno stanje možete ga vratiti tako što ćete u mikrotalasnu, pored posude sa šećerom, staviti šoljicu vode i uključiti na visoku temperaturu na tri minuta. Šećer možete staviti u posudu i pokriti duplim slojem vlažnih papirnatih ubrusa, a potom sve zajedno zamotati u foliju i ostaviti da odstoji preko noći.

Pročitajte OVDE koje su najčešće greške u kuhinji i kako ih izbeći.

Kako ukloniti mrlje s drvene daske za sečenje?

Kako biste se rešili mrlja, po dasci pospite so i istrljajte limunom. Pomešajte sirće i vodu i jedan deo krpe umočite u mešavinu. pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku. Isperite vodom i osušite krpom, a na kraju premažite tankim slojem ulja i ostavite da se osuši, što će delovati kao zaštitni sloj na površini protiv stvaranja novih mrlja.

Kako pravilno očistiti dasku za sečenje, pročitajte OVDE.

Kako brzo omekšati tvrd maslac?

Pravite kolač i neposredno pre dodavanja maslaca shvatite da ste zaboravili da ga izvaditi iz frižidera? Jednostavno, isecite ga na komade i stavite između dva lista masnog papira. Oklagijom ili staklenom flašom pređite preko maslaca koji će u rekordnom periodu postati mekan i lak za upotrebu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs