Korisno znati

Ovako se pravilno peru ruke: 7 osnovnih koraka!

Kada nanesete sapun, trljajte ruke energično 15 do 20 sekundi, ne ispirajte ga odmah. Dajte mu vremena da odradi svoj posao. Koristite kružne pokrete, desna ruka u levom dlanu, i obratno
Nega
14:48h Autor:
Ovako se pravilno peru ruke: 7 osnovnih koraka!
Foto: Shutterstock

Vežbajte dobre higijenske navike. Ukoliko vam ruke nisu čiste, dodirivanjem lica ili javnih površina, možete sebe, a i druge da zarazite širenjem raznih bakterija i virusa. Regularnim pranjem ruku kontrolišete širenje bakterija, kao i prljavštine.

Prvi korak - pokvasite rukePustite vodu na slavini i toplom vodom isperite ruke. Nasuprot uvreženom mišljenju, vruća voda nije ništa efektivnija kod uklanjanja bakterija od tople vode, čak može da poveća osetljivost kože i iritacije.

Drugi korak - koristite sapunBilo koji sapun dobro će doći. Deci je obično zanimljivije da peru ruke sapunima u boji, različitog oblika i mirisa, pa ako će to da ih motiviše da redovno peru ruke, kupite im jedan takav. Osim toga, sapun ne mora da bude antibakterijski da bi dobro obavio svoj posao, naprotiv. Naučni su istraživali da li su antibakterijski sapuni bolji u uklanjanju bakterija od onih "običnih", te su iskazali i zabrinutost da preterano korišćenje antibakterijskih sapuna bakterije može da učini otpornijima. Takođe, antibakterijski sapuni mogu da isuše kožu više od onih običnih, a jedan od aktivnih sastojaka koji nalazimo u takvim sapunima je triklosan, koji može biti štetan, piše wikihow.com.

OVDE pročitajte kako se pravilno čisti lice pred spavanje.

Treći korak - da se stvori penaTrljajte ruke sa obe strane, između prstiju, oko zglobova, cilje je da se stvori pena. Ne zaboravite da operete oko i ispod noktiju.

Četvrti korak - pranje ruku 15 do 20 sekundi

Kada nanesete sapun, trljajte ruke energično 15 do 20 sekundi, ne ispirajte ga odmah. Dajte mu vremena da odradi svoj posao. Koristite kružne pokrete, desna ruka u levom dlanu, i obratno.

Peti korak - isperite ruke temeljno Stavite ruke pod mlaz tople vode, okrenite ih ka dole, ali ne dodirujte lavabo. Bitno je da dobro isperete sapun.

Šesti korak - peškirom isključite slavinuKoristite peškir da isključite slavinu. U javnim WC-ima upotrebite papirni ubrus, lakat ili podlakticu.

Sedmi korak - osušite ruke čistim peškirom Kod kuće redovno perite krpe koje koristite u kuhinji. U javnim WC-ima ruke sušite sušačima (toplim vazduhom) ili papirnim ubrusima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs