Obratite pažnju

Mali saveti za higijenu hrane, ali samo za lenje ljude!

Izuzetno je bitno da povedete računa o tome da li hrana ima dobar rok trajanja, da li je dobro oprana i skuvana, ali ako ste lenji za to onda poslušajte naše savete
Fitnes & Nutricija
20:20h Autor:
Mali saveti za higijenu hrane, ali samo za lenje ljude!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da pranje sirove piletine može da izazove trovanje hranom? Neoprana jabuka sadrži pesticide i prljavštine koje ne možete da zamislite. Ukoliko ste lenji da biste redovno prali namirnice koje jedete, ne obraćate pažnju na rok trajanja namirnica i etikete koje kažu da se čuvaju na hladnom i suvom mestu, onda nemojte ni da jedete tu hranu!

Ove zdrave namirnice mogu da vas otruju, više možete da pročitate OVDE.

Donosimo vam par saveta kako i na koji način da očuvate hranu zdravom i spremnom za jelo:

Dekontaminacija

Vaša mašina za pranje suđa može da steriliše posuđe od skoro svih vrsta bakterija, pa ako želite da operete piletinu pre kuvanja, možete je staviti u mašinu za sudove. To ne znači da ćete piletinu oprati u mašini, nego je kuvajte u mašini za sudove. Morate samo da je dobro upakujete u celofan i pokrenete celi proces rada mašine kako bi se piletina i sterilisala i dobro skuvala.

Vrećica spanaća

Mnogi će vam reći da se ne obazirete na etikete na pakovanju spanaća na kojem piše "Opran i spreman za jelo", a možda ste previše slobodni, pa ono što je neoprano tretirate kao da jeste. Da ne biste razmišljali da li je nešto oprano ili nije, vrećicu gurnite u mikrotalasnu na nekoliko minuta kako biste ubili sve bakterije. Ne zaboravite da vrećicu pre toga probušite kako ne bi eksplodirala kada uključite mikrotalasnu.

Izbegnite neke osnovene greške u kuhinji, više možete naći OVDE.

Unakrsna kontaminacija

Ukoliko nećete da kuvate određeno povrće, nemojte nikada da ga sečete na dasci na kojoj sečete sirovo meso. Iako je daska oprana, ne koristite je za seckanje povrća za salatu. Jednostavno koristite dve odvojene daske za sečenje: jednu za meso, a drugu za povrće.

Domaći kiseli krastavci, džemovi, slatko

Ako ste previše lenji da biste oprali povrće, sterilisali tegle ili vodili računa o bilo kojoj vrsti higijene spremanja ovih đakonija, ne trudite se uopšte da ih spremate! Najbolja je opcija da kupite gotove proizvode!

Kako da produžite vek namirnica pogledajte OVDE.

Jabuka

Uvek, uvek operite jabuku pre nego što je jedete, jer se u kori sadrže svi pesticidi kojima je voćka prskana. Čak i ako gulite koru sa jabuke, obavezno je pre toga operite!

Kuvano meso

Ako meso nije dovoljno kuvano ili ako je stajalo nekoliko dana u frižideru najbolje je da nahranite psa njim, nego da ga pojedete. To jednostavno vaš stomak ne može da podnese! Prestanite da osećate krivicu što ga niste pojeli, jer je to jednostavno sigurnija opcija nego da par dana provedete na ispiranju želuca!

Ostaci od hrane

Ostavite da se dobro ohlade, prebacite ih u čistu posudu, pa ih nakon toga stavite u frižider!

Kada istekne rok

Uvek, uvek pogledajte rok trajanja hrane koju kupujete. Ako vam ostane neka hrana u zamrzivaču, a rok joj je istekao, nemojte da iskušavate sreću i probate je. Bolje je da je ne jedete nego da se otrujete!

Ovih šest namirnica izbegavajte kada je doručak u pitanju, više možete naći OVDE.

U frižider nakon otvaranja

Nemojte zanemarivati natpis da se proizvod drži u frižideru nakon otvaranja. Ako ne volite hladan senf, jednostavno se pomirite sa tim da ćete svaki put morati da kupujete novu teglicu senfa ili ćete se navići da ga jedete hladnog. Treća opcija ne postoji!

Brašno i pirinač

Ovi proizvodi su dobri 6 meseci nakon otvaranja, ali pri upotrebi obavezno uzmite sito kako biste prosejali bube.

Pekarski proizvodi koji se brzo kvare

Jedite ih uz put, ne čekajte da dođete kući, pa da ih jedete. Oni nisu predviđeni da ih nosite 3 sata u torbi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs