Saznajte

Hrana za zimu: Zdravlje je u ovih 10 namirnica

Kupus, krompir, cvekla, šargarepa su neke od osnovnih namirnica koje ove zime ne smete da izostavite iz svog jelovnika
Fitnes & Nutricija
14:54h
Hrana za zimu: Zdravlje je u ovih 10 namirnica
Foto: Shutterstock

Zimsko vreme nas prosto mami da se hranimo zdravije, da ubacimo u ishranu namirnice koje će nam popraviti imunitet, osnažiti telo i napuniti nas energijom. Tada pribegavamo oprobanim receptima koje smo čuli još od naših baka i vaćamo se korenima.

Ukoliko ovih dana zaželite da svojoj porodici skuvate ukusan obrok, pun vitamina, ovo su namirnice koje ne biste smeli da izostavite:

Kupus

Ovo povrće je puno minerala, vitamina, antioksidansima i vlaknima. Spada u jednu od zdravijih namirnica bilo da ga koristite kao salatu (sveže naseckan) ili kuvan sa teletinom. Takođe, kako da pripremite ukusnu čorbu od kupusa i krompira pogledajte OVDE.

Krompir

Ova namirnica se mnogo koristi u svakodnevnoj ishrani. Iako je pun skorba, krompir je izuzetno hranjlljiv i predlažemo da ga ne izbacujete iz ishrane jer je dokazano da snižava krvni pritisak.

Luk

Ne možemo da zamislimo ni jedno jelo bez luka. Luk je baza svakom ručku, od testenine pa do supe. Izuzetno je bogat vitaminom C, niskokaloričan je i ima visok nivo vlakana. Luk takođe snižava loš holesterol pa je preporučljiv u ishrani.

Šargarepa

Svima nam je mama govorila da jedemo šargarepu da bismo imali bolji vid. Ona je puna A vitamina, antioksidanata i C vitamina. Naučnici su potvrdili da šargarepa smanjuje rizik od raka i da čak sprečava kardiovaskularen bolesti. kako da pripremite laganu salatu od šargarepe pogledajte OVDE.

Cvekla

Ova namirnica je idealna za zimske dane jer povećava nivo gvožđa u krvi. Može da se koristi barena ili sveža u salatama ili kao prilog jelu. Cvekla je bogata vitaminima A, B, C, sa kalijumom i folatom. Cvekla je glavni sastojak tradicionalnog ruskog jela Boršč koji je toliko dobar za srce da su na predstojećim Olimpijskim igrama u Sočiju najavili da će ga služiti u ogromnim količinama.

Celer

Nimalo reprezentativno povrće koje izgleda kao da je prekriveno korenom, zelenkasto bela grudvica.. Ali celer je pun vitamina i minerala koji doprinose jačini kostiju i zuba. Idealan je za dijete jer sadrži vlakna, a izuzetno je niskokaloričan.

Zeleniš

Kelj, prokelj, spanać i ostali zeleniš su preko potrebne namirnice za zimu. Puni su A, C, K i E vitamina kao i gvožđa. Izuzetno su niskokalorični, odlično se slažu uz skoro sve obroke i veoma su ukusni.

Citrusno voće

Dugačak je spisak bolesti koje citrusno voće sprečava pa čak i leči. Zar niste čuli da dan prosto morate započeti sa čašom mlake limunade? U dijeti da koristete pomorandžu kao međuobrok? Ukoliko hoćete da vam zima prođe bez gripa i raznih virusnih bolesti, uzmite citrusno voće u velikim količinama.

Ren

Ova namirnica je često zanemarena i retko ko je koristi u svojoj ishrani. Zbog ljutkastog ukusa veoma je dobar prilog crvenom mesu. Ren sprečava nastajanje raka, pun je vitamina A i E.

Nar

Njegova rubin crvena zrnca izuzetno su bogata vitaminima i veliki je borac protiv visokog krvnog pritiska, holesterola i srčanog udara. Naučna istraživanja su potvrdila da nar pomaže u smanjenju masnoća u krvnim sudovima što dovodi do sprečavanja srčanog udara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs