MOĆNA VOĆKA

NABILDUJTE IMUNITET DO MAKSIMUMA I DOČEKAJTE ZIMU SPREMNI: Evo zašto treba da jedete dunje svakog dana!

Sezonsko voće veoma je zdravo za naš organizam, a u jesenjem periodu posebno se izdvajaju dunje. Evo i zašto!

Nutricija
Autor:
Foto: Shuterstock

Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet.

Uprkos naglim promenama toplog i hladnog vremena i dolaskom kraćih dana sa manje sunca, koji imaju i jak uticaj na naše raspoloženje, boje jeseni donose mnoštvo ukusnih i zdravih plodova.

Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet, savladaju promene i stanja organizma uzrokovana njima, i pripreme telo za izaove koje donosi zima.

Dobar odabir namirnica utiče na bolji kvalitet sna, nivo telesne aktivnosti, koncentraciju i pomažu sprečavanju umora na prirodan način. Jedna od takvih namirnica je i dunja.

Ovi ukusni plodovi imaju mnogo lekovitih sastojaka.

Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.

Ovo su razlozi zbog čega bi trebalo da konzumirate mirišljave dunje kad god imate priliku:

1. Pomaže gubitak kilograma

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.

2. Dobre su za varenje

Dunje mogu pomoći u lečenju čira na želucu, dijareje i problema sa varenjem. Kompot od dunja veoma blagotvorno deluje na stomak i reguliše probavu.

3. Utiču na zdravlje srca

Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.

4. Utiče povoljno na krv

Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.

5. Odlična za jačanje imuniteta

Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem, a to je posebno važno u vreme sezone prehlada i gripa, ali i sada kada vlada pandemije korona virusa.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...