Zdravi ukusni zalogaji

Jagode na 8 neobičnih načina: Recepti za koje vam ne trebaju kulinarske veštine! (FOTO)

Ukoliko uživate u ukusu svežih jagoda ili volite poslastice sa ovim sočnim plodovima, sada je pravo vreme da ih maksimalno iskoristite. Pravac na pijacu
Fitnes & Nutricija
20:28h Autor:
Jagode na 8 neobičnih načina: Recepti za koje vam ne trebaju kulinarske veštine! (FOTO)
Foto: Shutterstok

Pijace i prodavnice su ih pune zato što je sada njihovo doba godine. Jagode ne traju dugo, zato bi bila greota da ovu ukusnu i aromatičnu voćku pojedete samo u prolazu ili kad ne zaboravite da ih imate u frižideru. Predlažemo vam sedam neobičnih a veoma jednostavnih recepata, pomoću kojih ćete u voću koje simbolizuje lepo vreme, živati na pravi način. Za neke garantovano nikad niste čuli.

Jagode sadrže malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina. Ovo sočno voće smanjuje rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja. Jagode se smatraju afrodizijakom, a u Francuskoj se ovo voće u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

1. Ražnjići od jagoda

Ukoliko želite dekorativnu poslasticu od jagoda, dovoljno je da jagode očistite, operete, iseckate na kolutove. Isto uradite sa bananom. Poređajte kolutove jagoda i banana na čačkalicu, ili još bolje neki duži štapić, popun onih za ražnjiće. Poslužite na tanjiru. Možete da dodate sveže listiće nane.

Takođe, to je idealan način da poslužite voće gostima a da ne koristite puno sudova. Naravno, sa jagodom možete kombinovati i druge vrste voća.

Osim voćnog štapića, možete da napravite i kombinaciju sa komadićima grilovane piletine, mocarele i suvih šljiva. Sve prema ukusu.

OVDE pročitajte kako da napravite kolač sa jagodama.

2. Jagode u čokoladi

Za ovaj desert, kulinarske veštine vam apsolutno nisu potrebne. Kombinacija čokolade i jagoda, pun je pogodak za svaku prilku, a dekoracijom možete da se igrate do mile volje (dodate lešnik, badem, suvo grožđe, orah). Možete da iskoristite i belu i crnu čokoladu. Rastopite ih u mikrotalasnoj, stavite na jedan minut, promešajte i vratite na još jedan minut ili dok se ne istopi. U toplu čokoladu umočite jagode, držeći ih za peteljka. Poslažite ih na tanjiru. Tako poslagane, možete da pospete mlevenim keksom.

3. Supa od jagoda

Sastojci za 4 porcije: 2 kilograma svežih jagoda, pola šolje vode, 5 supenih kašika šećera, 1 kašika brašna, 1 kašičica izrendane kore od pomorandže, 1 šolja slatke pavlake, sveži listovi nane (prema ukusu)

Izgnječite polovinu jagode viljuškom. Preostale izmešajte u blenderu sa vodom, šećerom, brašnom i korom od pomorandže. Mutite dok smesa ne postane tečna. Potom, sipajte u šerpu i pustite da provri na umerenoj vatri. Kuvajte 2 minuta uz konstantno mešanje. Dodajte izgnječene jagode. Smanjite vatru, i ostavite da se krčka 10 minuta uz konstantno mešanje. Nek se hladi najmanje sat vremena. Pomešajte sa pavlakom, pokrijte i ostavite da prenoći tako.

OVDE saznajte kako da uživate u jagodama, lubenici i grožđu na roštilju.

4. Salata sa jagodama, sirom, rukolom i orasima

Verovali ili ne, ukoliko običnoj salati od feta sira ili plavog sira (buđavog), rukole i oraha dodate sveže oprane i iseckane jagode, nećete pogrešiti.

5. Brusketi sa jagodama

Kao poseban specijalitet od jagoda su brusketi sa kozjim sirom, nanom i parmezanom. Ukoliko ne možete da nađete kozji sir, može vam poslužiti bilo koji sir, prema ukusu.

6. Brzinski džem od jagoda - vreme pripreme 20 minuta!

Sastojci: 2 kilograma jagoda, opranih i očišćenih, pakovanje pektina u prahu, 6 šoljica šećera

Operite i očistite jagode, potom ih izgnječite. Odmerite četiri šoljice i stavite u šerpu, dodajte pektin i stavite da se kuva. Dodajte šećer, vratite da ključa. Kuvajte 1 minut uz konstantno mešanje. Skinite sa vatre i odstranite penu. Pažljivo sipajte vruću smesu u teglice. Ne punite ih do vrha. Pobrinite se da ne bude vazduha u tegli i dobro zatvorite.

7. Palačinke sa jagodama

Sveže sitno iseckane jagode sa šećerom u prahu bolji su dodatak palačinkama od bilo kog preliva. Uštedeće vam vreme, a sveže jagode svakako su bolji izbor. Prema ukusu, palačinku možete da namažete kremom i da jednostavno dodate sveže jagode koje će u dodiru sa šećerom u prahu dobiti izvrstan osvežavajuće slatkasti ukus.

8. Piletina sa spanaćem i jagodama

Kombinacija svežeg maldog spanaća i jogoda, sa grilovanim komadićima piletine, verovali ili ne, može da bude i te kako ukusna. Sitnim grilovanim komadićima piletine dodajte opran spanać i jagode, sitno iseckane. Kako biste jelo začinili, napravite preliv od trećine šoljice ulja, 2 kašike balzamik sirćeta, 2 kašike šećera i polovinu kašičice senfa. Dobro sve izmešajte i uživajte u obroku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs