Namirnica za zdrav organizam

Dinja smanjuje stres i štiti od srčanog udara

Bogata vitaminima A i C, osvežavajuća i mirisna, dinja je pravi izbor za vrele, letnje dane
Fitnes & Nutricija
23:34h Autor:
Dinja smanjuje stres i štiti od srčanog udara
Foto: SINA

Dinja pripada porodici krastavaca, a poznata je po svom nisko kaloričnom sadržaju, slatkom ukusu i primamljivom mirisu. Najbolje je jesti ovo voće u letnjem periodu, kada vam pruža pravo osveženje, ali i mnoge zdravstvene pogodnosti.

Odličan izvor vitamina A

Ako tražite način da ubacite više vitamina A u vašu ishranu, dinja je odličan izbor. Ona sadrži velike količine beta-karotena, a telo ga pretvara u vitamin A. Oba ova nutrijenta su veoma važna za održavanje zdravog vida. U studiji, koja je obuhvatila više od 50.000 žena od 45 do 67 godina, utvrđeno je da su one koje su konzumirale velike količine vitamina A dnevno imale smanjen rizik od razvoja katarakte za čak 40%. S druge strane, žene čija ishrana podrazumeva puno soli, putera i nezdrave masti imale su veći rizik od razvoja katarakte. Istraživanja su, takođe, pokazala da postoji veza između beta-karotena i prevencije raka.

Bogata i vitaminom C

Osim što sadrži značajnu količinu vitamina A, dinja je i dobar izvor vitamina C. On je antioksidans, koji funkcioniše u vodorastvorljivim delovima tela. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali oštećuju ćelije u telu, uzrokujući bolesti i znakove starenja. Vitamin C takođe jača imuni sistem, stimulišući leukocite ili bela krvna zrnca, koja su odgovorna za uništavanje virusa, bakterija i drugih stranih elemenata koji nastoje da uđu u telo.

Održava zdravlje pluća

Nedavna studija pokazuje da je konzumiranje hrane bogate vitaminom A korisno i za pušače. Ako uživate u cigaretama ili ste neko ko je stalno izložen dimu, dinja bi vam mogla biti od pomoći u zaštiti vaših pluća. Navodno, jedan od kancerogena koji se nalazi u dimu cigarete stvara nedostatak vitamina A u organizmu. Kada počnete da uključujete više vitamina A u vašu ishranu, nedostatak se dopunjuje i tako smanjujete rizik od razvoja plućnih oboljenja poput emfizema.

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Dinje su bogate supstancom poznatom kao adenozin. Adenozin se obično preporučuje pacijentima koji imaju srčane bolesti, jer ovaj spoj ima karakteristike razređivača krvi. Kada je vaša krv tanka, možete sprečiti zgrušavanje krvi u kardiovaskularnom sistemu. Folna kiselina prisutna u dinji, takođe, pomaže u prevenciji srčanog udara.

Smanjuje stres

Dinja može da bude idealno rešenje u vreme kada se osećate uznemireno, jer obiluje kalijumom, koji normalizuje rad srca i pomaže dovod kiseonika u mozak. Kao rezultat toga, osećaćete se opuštenije i fokusiranije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs