Unosite ih umereno

5 namirnica koje uzrokuju neprijatne telesne mirise

Namirnice koje konzumiramo u prekomernim količinama dugo se razgrađuju u našem probavnom sistemu tokom čega dolazi do ispuštanja toksina kroz zadah i pore kože, te stvaranja neugodnih telesnih mirisa
Fitnes & Nutricija
18:38h Autor:
5 namirnica koje uzrokuju neprijatne telesne mirise
Foto: Thinkstock

Jedan od glavnih uzročnika neugodnih telesnih mirisa svakako je naša ishrana. Namirnice koje konzumiramo u prekomernim količinama dugo se razgrađuju u našem probavnom sistemu tokom čega dolazi do ispuštanja toksina kroz zadah i pore kože, te stvaranja neugodnih telesnih mirisa.

1. Crveno meso spada u grupu teško probavljivih namirnica. S obzirom na to da mu je potreban duži rok za razgradnju, u crevima se zadržava duži period tokom kog dolazi do ispuštanja raznih toksina u krvotok što izaziva neugodan miris celog tela.

2. Mlečni proizvodi su bogati proteinima, ali njihovo preterano konzumiranje uzrokuje probleme sa razgradnjom. Tokom procesa varenja u telu proteini oslobađaju hidrogen sulfid i metil merkaptan nakon čega nastaje neugodan miris.

3. Beli luk poznajemo kao jedan od uzročnika neugodnog zadaha, ali njegova dva glavna sastojka alin i alicin utiču na stvaranje pojačanih neugodnih telesnih mirisa. Razgradnjom ova dva, inače jako zdrava, sastojka belog luka oslobađa se sumpor koji iz tela izlazi i kroz pore kože.

4. Jaja, džigerica, plodovi mora, pasulj, kikiriki su namirnice koje sadrže aminokiselinu trimetilamin koja se teško razgrađuje u našem telu. Nakupljanje te aminokiseline uzrokuje vrlo neugodan telesni miris.

5. Povrće poput brokolija, prokelja i kupusa sadrži najveću koncentraciju sumpornih jedinjenja, poput sulforafana i izotiocijanata. Njihovo delovanje na organizam je zdravo, ali preterano konzumiranje uzrokuje ispuštanje neugodnih mirisa iz tela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs