Lek iz prirode

Najzdraviji med je manuka: Bori se protiv najgorih bakterija!

Manuka med poznat je po svojim izuzetnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini
Fitnes & Nutricija
23:32h Autor:
Najzdraviji med je manuka: Bori se protiv najgorih bakterija!
Foto: Shutterstok

Manuka med poreklom sa suprotne strane zemaljske kugle mogao bi biti najlekovitiji med na svetu. Ovaj izuzetno lekoviti nektar hiljadama godina je poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktualni. To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cveća sa manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium).

Na Novom Zelandu je istraživačka grupa sa univerziteta Vaikato 1981. otkrila da manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

A zašto je med najbolji antibiotik pročitajte OVDE.

Pomaže kada standardni lekovi zakažu

Manuka med poznat je po svojim izuzetnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Smatra se da je nekoliko faktora zaslužno za takav učinak: visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak nivo vode, niska kiselost te prisutnost posebnih lekovitih sastava iz cvetova manuke. U studiji urađenoj na Univerzitetu u Sidneju uništio je gotovo sve tipove bakterija koje su mu bile izložene.

Smatra se lekovitim čak za H. Pylori – uzroka većine čireva na želudcu, E. Coli – najčešćeg uzroka inficiranih rana i Streptococcus pyogenes – uzroka bolnog grla. Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. njegovu medicinsku upotrebu u lečenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno – manuka očigledno ima čudesna svojstva. Toj delotvornosti svedoče i mnogi korisnici kojima su u kratkom roku nestali herpesi, gljivice na nogama, ciste, pa čak i teške infekcije poput dekubitusa, sepse te MRSA-e.

Širom interneta možete naći mnogo oduševljenih korisnika od kojih su se neki spasili i od amputacije udova. Istraživanje sprovedeno na 17.000 ljudi pokazalo je korist u lečenju hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.

Probajte dijetu na bazi meda, više možete naći OVDE.

Lepota prirodnih lijekova je u tome što su u savršenoj ravnoteži i sinergiji, za razliku od bilo čega što je čovek stvorio. Manuka je pravi primer kako tradicionalni lek može rešiti probleme koje je stvorilo moderno društvo. Danas, kada je sve prisutniji problem nastajanja superbakterija otpornih na antibiotike, manuka donosi spasonosno rešenje bez ikakvih nuspojava. Ima izvanredno delovanje na celi niz bolesti i naročito je koristan kod slabog imuniteta. Ovu naglašeno hranjivu namirnicu mnogi koriste i u negi kože i kose, jer intenzivno vlaži, obnavlja i čini vidljivo zdravijom.

Druge tegobe kod kojih može pomoći manuka med: ekcem, dermatitis, aknegljivične infekcije, upale, astma i alergija, ugrizi insekata, osipi i čirevi,anemija te probavne bolesti.

Kako prepoznati pravi manuka med

Nisu svi manuka medovi napravljeni jednako. Zavisno o sezoni i poreklu, aktivne materije u njima variraju. Najkvalitetniji je onaj divlji iz nekultivisanih područja Novog Zelanda. Radi razlučivanja medova različitih izrada osmišljen je pojam UMF (Unique Manuka Factor) - jedinstveni manuka faktor.

To je sertifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim sastojcima.

Napravite sami masku protiv bora na bazi meda, više možete naći OVDE.

Upotreba

Kod oralne uporabe uzima se čajna žlica UMF manukinog meda tri puta dnevno, a ako je upala akutna uzima se po jedna kašičica svaki sat. Manuku možete koristiti kao i bilo koji drugi med - oralno, lokalno, u nezi kože i za kuvanje. Ovaj med ne smeju koristiti osobe alergične na pčelinje proizvode i deca mlađa od godine dana.

Limunada od manuka meda

Narendajte dve kašičice đumbira, iscedite sok jednog limuna, dodajte 0,75 l vode i manuka meda po želji.

Maska protiv akni

Svake večeri na zahvaćena područja nanesite manuka med i ostavite do jutra. Svaki dan ponavljajte do poboljšanja. Ovo je korisno i kod bilo kakvih drugih kožnih problema.

Maska za hidrataciju lica

Očistite lice, lagano ga navlažite i namažite manukom. Nakon dvadeset minuta isperite. Pogodno je za sve tipove kože.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs