IZUZETNO ŠTETNE

ZA NOGE KAO IZVAJANE I BEZ OTOKA, ZABORAVITE NA OVE TRI NAMIRNICE: Žene, zaobiđite ih u širokom luku!

Iskorenite loše navike u ishrani jednom za svagda i vrlo brzo će se vaše telo promeniti

Fitnes & Nutricija
17:41h Autor:
ZA NOGE KAO IZVAJANE I BEZ OTOKA, ZABORAVITE NA OVE TRI NAMIRNICE: Žene, zaobiđite ih u širokom luku!
Foto: Shutterstock

Svakodnevne loše navike koje podstiču zadržavanje tečnosti već su dobro poznate. Prekrštavanje nogu za vreme sedenja, tuširanje vrućom vodom i nošenje preuske odeće neke su od navika koje je svakako preporučljivo izbegavati, posebno ako su vam noge sklone naticanju. Međutim postoji još nekoliko jednostavnih trikova i pravila kojih se drže žene s najlepšim nogama.

Letne vrućine i previše sedenja u toku dana pogoršavaju situaciju ako su vam noge sklone naticanju. Kako ne biste izbegavali nošenje kratkih suknji i uskih pantalona, svakako je preporučljivo na vreme se uhvatiti u koštac s neugodnim naticanjem nogu, ali se i poslužiti svim dostupnim trikovima koji ga smanjuju.

So, brza hrana i slatkiši uobičajeni su sumnjivci za osećaj težine u donjim ekstremitetima, a za lepe noge preporučljivo je konzumaciju navedenog ako ne eliminisati, onda smanjiti na minimum. Za vidljive rezultate nužno je uneti promene u ishranu. Na primer, so podstiče zadržavanje tečnosti, posebno u nogama i za vreme vrućih letnih dana. Osim toga, stručnjaci preporučuju konzumaciju namirnica koje deluju kao prirodni diuretici, kao što su špargle, ananas i zeleni čaj. Naime sve što jedete direktno se odražava na vaše telo i zato biste trebali da izbegavate određenu hranu i začine, posebno leti.

Ograničavanje unosa soli prvi je savet većine nutricionista kada primete da njihovi pacijenti imaju problema sa zadržavanjem tečnosti. Stručnjaci opisuju natrijum kao 'najvažniji sastojak za nastanak oteklina'. Takođe, jako posoljena hrana podstiče telo na zadržavanje znatno veće količine tečnosti, što može dovesti i do upale u tkivu. Jela alternativno možete začiniti biberom i sokom limuna, a prilikom obroka svakako pripazite na skrivene izvore natrijuma poput gotovih smesa začina, umaka ili konzervirane hrane.

Prerađena hrana

Uz jako zasoljenu hranu često dolaze belo brašno i zasićene masnoće, a upravo to opasna je kombinacija na koju upozorava velik broj stručnjaka. Naime mnogi ljudi upravo nakon konzumiranja pržene ili prerađene hrane dožive znatno veće naticanje stopala ili gležnjeva. Izborom zdravijih tehnika kuvanja i pripreme hrane, to se u potpunosti može promeniti. Preporučuje se da pažljivo čitate sve sastojke i birate zdravije opcije, jer jasno je to da npr. pečeni ili kuvani krompir nemaju isti broj kalorija kao i porcija pomfrita.

Rafinirani šećeri

Treći neprijatelj natečenih nogu još je jedan uobičajen sastojak svih 'crnih lista' namirnica. Loša vest je ta da je ovaj sastojak prisutan u mnogim namirnicama, od pića i slastica do industrijskog peciva i pekarskih proizvoda, uključujući neke vrste hleba, no trebali biste ga izbegavati što je više moguće ako želite izbeći ovaj, ali i mnoge druge probleme. Nekalorični zaslađivači poput stevije, sorbitola ili ksilitola neke su od alternativa koje nutricionisti predlažu za zaslađivanje kafe ili domaćih poslastica. Takođe, slatka pića i sokove radije zamenite čajem, a dobro je odabrati one vrste koje pomažu probavi, kao što je kamilica, jer sadrže stimulanse poput teina ili kofeina koji ubrzavaju metabolizam, a time i probavni proces.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs