Ključ je u umerenosti

Svi mitovi o zdravoj ishrani: Možda i nije tako dobra kao što smo mislili!

Ukoliko mislite da se hranite zdravo, i da je to najbolje za vas, ovaj tekst će vas razuveriti potpuno. Sve što ste znali o masnoćama, kalorijama i hrani, zaboravite
Fitnes & Nutricija
22:42h Autor:
Svi mitovi o zdravoj ishrani: Možda i nije tako dobra kao što smo mislili!
Foto: Thinkstock

Verujete da za sve vredi isti način ishrane. Vegetarijanstvo, veganstvo, sirova hrana ili dijeta paleo – specifične dijete predmet su brojnih rasprava, ali činjenica je da ne odgovara ista isrehrana svima.

Ono što odgovara vama ne mora nužno odgovarati i ljudima oko vas, a vredi i obrnuto.

Ova filozofija poznata je pod nazivom bioindividualnost, a dobra je vest ta da se njome može lako upravljati, a valja obratiti pažnju na to što i kako jesti te naučiti šta najbolje odgovora vašem organizmu.

Kako biste doživeli stotu poštujte ova pravila ishrane, više možete naći OVDE.

Mislite da masnoće debljaju

Ova teorija potiče iz loše provedenih i loše analiziranih istraživanja tokom 80-ih godina prošloga veka, a činjenica je da kada se masnoće potpuno izbace iz ishrane, pretilost naglo poraste.

Zašto? Zato što sve što je eliminisano iz ishrane mora biti nadoknađeno, a mast se često zamenjuje oblicima skrivenih šećera. Istina je da su našem telu potrebne masti, zajedno s dobrim ugljikohidratima i zdravim proteinima kako bi organizam funkcionirao, a na optimalnom nivou i održavalo zdravu telesnu težinu.

Ove namirnice lako mogu da vas otruju, a koristimo ih u svakodnevnoj ishrani, više možete naći OVDE.

Takođe je istina da se u mnogim slučajevima dodavanjem dodatnih dobrih masti u ishrani zapravo pomaže prilikom gubitku kilograma.

Ne znate gde se sve kriju šećeri

Na svoju štetu, mnogi ljudi pretpostavljaju da sva hrana slatkog ukusa sadrži šećer. Ali to nije istina. Kečap, sosovi za testeninu u tegli, neki hleb, nemasni mlečni proizvodi i krekeri sa niskim nivoom masti, odnosno najčešće hrana sa niskim nivoima masnoća, zapravo ima jednaku ili čak veću količinu šećera kao i parče torte.

U prehrambenoj industriji šećer je način broj jedan kojim se privlače kupci. Upravo zbog toga, vrlo je važno znati u kojoj se hrani nalaze skriveni šećeri. Zašto? Zato što debljinu ne uzrokuju masnoće, već procesuirani šećeri.

Zašto su Japanci tako dugovečni i zdravi, više možete da vidite OVDE.

Verujete da se sve kalorije stvaraju na jednak način

Da li ste susreli ljude koji broje baš svaku kaloriju koju su stavili u usta, ali svejedno ne uspevaju smršati? Evo zašto to ne funkcioniše: stotinu kalorija krekera sa niskim nivoom masnoće vrlo različito deluje na telo od na primer 100 kalorija avokada. Naime, krekeri sa niskim nivoom masnoće loše deluju na zdravlje, za razliku od kalorija koje potiču iz avokada. Jednostavno, kalorije ne predstavljaju samo kalorije, a šećer stvara zavisnost pa ga naučnici čak upoređuju sa nikotinom. Ako naučite kako različite kalorije deluju na organizam, u velikoj meri možete poboljšati zdravlje, uravnotežiti težinu i popraviti opšte raspoloženje.

Godinama praktikujete isti prehrambeni režim

Baš kao što ne vrede jednaka prehrambena pravila za svakoga, jednako tako nemoguće je da vam tokom celog života, u svakoj dobi odgovara isti način ishrane. Kako starimo i kako se menjamo, tako nam se menjaju i prehrambene potrebe i nužno ih je menjati.

Kako da izbegnete jedenje na nervnoj bazi možete videti OVDE.

Konzumirate hranu bez glutena i ostalu "zdravu" brzu hranu

Činjenica je da namirnice na čijoj ambalaži piše da ne sadrže gluten, da su iz organskog uzgoja, sirove ili nešto slično što odgovara trenutnim prehrambenim trendovima, ne znači da je ta hrana automatski i zdrava. Neka od takve hrane može sadržiti i više šećera nego zaslađena gazirana pića. Stoga, ako želite učiniti uslugu svom zdravlju, počnite pažljivo čitati što piše na ambalaži, naročito sitnim slovima.

Kako da očistitie organizam za nedelju dana možete videti OVDE.

Branite se od omiljene hrane

Što sebi više branite određenu hranu, to je više želite. Zdrava prehrana ne odnosi se na strogo odricanje ili drastično menjanje svakog aspekta života. Važno je naučiti kako uživati u onome što volite na zdrav način. Sladoled je dobar primer. Ako ga volite, zašto ne biste probali smrznuti jogurt. Volite čokoladu? Ona je zapravo dobra za zdravlje, ali ono što je loše je dodani šećer. Većina čokoladica sadrži previše šećera, pa stoga upravo na tu stavku u sastavu treba obratiti pažnju. Ne morate se nužno odreći onoga što volite kako biste živeli zdravo. Ključ je u umerenosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs