Korisno znati

Kako da povrće skuvate na najbolji način!

Isprobajte kombinaciju barenja u malo vode i kuvanja koja će povrće učiniti ukusnim
Fitnes & Nutricija
06:26h Autor:
Kako da povrće skuvate na najbolji način!
Foto: Thinkstock

Da biste istinski uživali u kuvanom povrću, važno je da znate da ga pravilno skuvate. Nemojte da ga kuvate u punom loncu vode, na pari ili pak propržite da potpuno izgubi ukus. Isprobajte kombinaciju barenja u malo vode i kuvanja koja će povrće učiniti ukusnim.

Sitno iseckajte kupus i krtolasto povrće (krompir). Ako dinstate na malo vode luk ili praziluk, razrežite ih po sredini kako bi što veća površina povrća bila na tiganju.

OVDE pročitajte kako da pripremite povrće u rerni.

Povrće ostavite da bude tanko i dugačko. Duguljasto elegantno povrće poput špargli i mahuna nemojte seckati. Osim što će izgledati lepše, na ovaj način će se ravnomernije skuvati. Sve što je potrebno da uradite jeste da odrežete drvenaste delove na krajevima.Komorač i luk naseckajte na kriške ostavljajući koren na kraju kraj netaknut da se ne raspadnu, piše thekitchn.com.

Koristite najveći tiganj s poklopcem koji imate. Nakon što ste propržili povrće, trebalo bi da možete da ga u jednom sloju ostavite da se lagano dinsta u tiganju. Na taj način povrće će biti ravnomerno kuvano i natopljeno ukusnim sokom.

OVDE pročitajte kako da gajite povrće na vašoj terasi.

So dodajte tek na samom kraju. Nikada nemojte povrće soliti odmah na početku kuvanja, već tek kada se povrće počne lagano dinstati. Naime, so uzrokuje ceđenje vode iz povrća, i zato tek nakon što povrće dobije lepu boju, dodajte so i ostale začine.

Nemojte sipati previše vode. Najbolji odnos vode i povrća je jedan prema tri. Kuvanje povrća bi trebao biti proces koji je između parenja, dinstanja i klasičnog kuvanja. Nakon što se povrće lepo dinsta u tiganju, treba dodati jednu trećinu vode u odnosu na količinu povrća. Na taj način povrće će lepo omekšati, ali neće plivati u vodi, već će se stvoriti ukusna glazura.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs