Lekovito bilje

Ruzmarin kao lek: Protiv raka, nadutosti, akni, za savršen vid, a čisti i dom

Osim svog specifičnog mirisa i jedinstvene arome, ruzmarin odlikuje pregršt zdravstvenih dobrobiti. Koristite ga u kuhinji, nezi tijela i u svom domu
Nutricija
20:20h Autor:
Foto: Thinkstock

Lekovita mediteranska biljka ruzmarin sadrži nekoliko desetina antioksidansa – jedinjenja koji pomažu u odstranjivanju slobodnih radikala. Među antioksidansima posebno se ističe efikasnost ruzmarinske kiseline.

Za dobro pamćenje

Ruzmarin ima dugu istoriju kao lekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sećanja. Neke studije tvrde da oštećenja nastala delovanjem slobodnih radikala molekula kiseonika u organizmu imaju uticaj na Alchajmerovu bolest. Ako je zaista tako, ruzmarin je idealna pomoć kod takvih stanja.

Za čist dom bez toksina

Bakterija iz svog doma možete da se rešite na ekološki prihvatljiv načinbez hemikalija ako koristite sprej za dezinfekciju na bazi ruzmarina. Antibakterijska svojstva ove biljke podrazumijevaju eliminaciju bakterija koje su česte u domovima i koje lako mogu da dovedu do ozbiljnih problema, na primer E. coli ili Staphylococcus aureus.

Kako da napravite sprej za dezinfekciju

Prokuvajte stabljike ruzmarina pola sata, ohladite i procedite. Ovaj "čaj" prelijte u bočicu s raspršivačem i čuvajte u frižideru.

Ruzmarin je dobar i za vašu kosu, više o tome saznajte OVDE.

Rešite se akni

Istraživanje objavljeno u časopisu Planta Medica pokazalo je efikasnost ruzmarina protiv bakterija koje uzrokuju akne - Propionibacterium acnes.

Za savršen vid

Ova zdrava mediteranska biljka može da pomogne u sprečavanju degenerativnih bolesti očiju koje pogađaju određene strukture oka, poput retinitis pigmentose.

Protiv raka

Prženje i kuvanje mesa na visokim temperaturama ima za posledicu stvaranje hemijskih jedinjenja koji mogu da povećaju rizik od karcinoma. Glavna jedinjenja koja uzrokuju rak, a koja nastaju kuvanjem mesa su heterociklični amini. Istraživači Univerziteta u Kanzasu su nedavno proučavali uticaj dodavanja ekstrakta ruzmarina mlevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mešavinu ruzmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline.

Istraživači su utvrdili da dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje nivo heterocikličnih amina od 30 do 100 odsto. Uz to, naučnici su otkrili da se zbog dodavanja dva odsto ekstrakta ruzmarina piletini na žaru ukupna količina heterocikličnih amina smanjila sedam puta.

OVDE saznajte kako rak ubijaju semenke kajsije.

Nadutost

Popularni "televizijski lekar" Mehmet Oz ističe da čaj od ruzmarina može da vam pomogne ako vas muči nadutost. Možete da ga zasladite, ali izbegavajte beli šećer i veštačke zaslađivače.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...