Zdravi

Najbolji prirodni začini i biljke protiv raznih vrsta raka

Đumbir, ruzmarin, kamilica, menta, ljute papričice i beli luk pomažu kod neželjenog gubitka težine i apetita kod osoba obolelih od raka jer mogu da stimulišu čulo ukusa
Fitnes & Nutricija
12:46h Autor:
Najbolji prirodni začini i biljke protiv raznih vrsta raka
Foto: Shutterstock

Začini i lekovito bilje od davnina se koriste u lečenju raznoraznih bolesti. Iako naučnici nisu sigurni pomaže li konzumiranje nekih začina i biljki direktno kod zaštite protiv raka, ipak priznaju njihove posredne sjajne efekte.

Neki začini su blagi dok su drugi žestoki, pa ih je potrebno dodati vrlo malo u hranu. Zato su bitni kod neželjenog gubitka težine i apetita kod osoba obolelih od raka jer mogu da stimulišu čulo ukusa.

ĐumbirOdavno se koristi u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti, od prehlade do opstipacije. Može da se konzumira svež ili u prahu kao začin. Premda se aroma između svežeg i onog u prahu značajno razlikuje, može biti dodatak brojnim jelima. Na primer, možete da zamenite osminu kašičice mlevenog đumbira sa jednom kašičicom sveže izrendanog đumbira, i obrnuto. Osim što je delotvoran protiv mučnine, može dobro da utiče na osetljiv želudac tokom lečenja raka.

Ruzmarin

Mediteranska biljka koja je odličan antioksidans. Njome možete da poboljšate ukus supe, sosa od paradjza, hleba, te i visokoproteinske obroke poput piletine, govedine i jagnjetine. Ružmarin pomaže kod detoksikacije, poboljšava ukus, ublažava ​​probavne smetnje i nadutost, te pojačava apetit. Pokušajte da pijete do tri šolje dnevno čaja od ružmarina.

KurkumaKurkuma je biljka iz porodice đumbira i ona je zaslužna za žutu boju koju ima kari, te mu daje specifičan ukus. Kurkumin je aktivan sastojak u kurkumi. Spoj antioksidansa i protivupalnih svojstva potencijalno štite od razvoja raka. S ekstraktom kurkume naučnici sprovode istraživanje u prevenciji i lečenju nekih vrsta raka poput raka debelog creva, prostate, raka dojke i raka kože. Iako su se dosadašnji rezultati pokazali kao obećavajući, za sada su još uvek primećeni samo na laboratorijskim životinjama na kojima se istraživanje sprovodi. Za sada nije sigurno hoće li se u na kraju jednako uspešnom pokazati i na ljudima.

Ljute papričiceSadrže kapsaicin, sastojak koji može da olakša bol. Deluju antiupalno, sprečavaju bol, poboljšavaju probavu. Istraživanja raka prostate pokazala su kako je kapsaicin odličan za uništavanje ćelija raka.

Beli luk

Ima visok udeo sumpora, a takođe je dobar izvor arginina, oligosaharida, flavonoida i selena, odnosno svih supstanci koje su i te kako korisne za zdravlje. Glavni sastojak belog luka je allicin koji poseduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidantivno delovanje. Nekoliko studija sugeriše da povećan unos belog luka smanjuje rizik od karcinoma želuca, debelog creva, jednjaka, gušterače i dojke. Štiti od pojave bakterijske infekcije. Beli luk je odličan i za detoksikaciju, imunološki sistem i smanjenje krvnog pritiska.

MentaOd davnina se koristi kao pomoć kod probavnih problema, odnosno za ublažavanje nadutosti i gasova, probavnih smetnji, grčeva i proliva. Pomaže i kod simptoma upalne bolesti creva i trovanja hranom. Menta opušta želudačne mišiće i poboljšava izlučivanje žuči, što omogućava hrani da lakše prođe kroz želudac. Obolelima od raka želuca preporučuje se da popiju šolju čaja od mente dnevno. Deluje umirujuće i na upaljeno grlo. Zbog toga se ponekad koristi za ublažavanje bolnih, upaljenih rana u ustima koje mogu nastati od hemoterapije ili zračenja.

KamilicaKamilica može da pomogne i kod problema sa spavanjem, pa se preporučuje šolja čaja neposredno pre odlaska u krevet. Takođe je dobra, kao i menta, za prevenciju i lečenje rana u ustima od hemoterapije i terapije zračenjem. Čaj od kamilice može dobro da deluje i na probavne smetnje uključujući grčeve u stomaku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

RakZačini