Korisni saveti

Kako da uzgajate začine u kuhinji: Planirajte, zalivajte i imajte strpljenja

Saznajte kako da jela obogatite domaćim začinima, pri čemu će vam i kuhinja izgledati oplemenjeno zelenilom
Bašta
18:32h Autor:
Kako da uzgajate začine u kuhinji: Planirajte, zalivajte i imajte strpljenja
Foto: Thinkstock

Vaši specijaliteti će dobiti posebnu notu ako im dodate malo domaćih začina koje ste proizveli u svojoj kuhinji, prenosi Stvarukusa.rs.

Evo nekoliko saveta za gajenje začina u kuhinji:

1. Planiranje

Najpre pripremite odgovarajuće posude ili saksije u kojima će rasti vaše začinske biljke. Možete uključiti maštu i upotrebiti i neke stare konzerve ili kante i obojiti ih po želji. Ne zaboravite da probušite rupe na dnu i pripremite odgovarajuće tacne koje će stajati ispod saksija.

2. Priprema

Nabavite odgovarajuću zemlju i rasade. Dobar izbor za baštu u kuhinji mogu biti origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, vlašac, žalfija, majčina dušica i estragon. Neka vaš izbor zavisi od toga koja jela najčešće pripremate i koje začine inače koristite.

Koji začini deluju kao lek i koje zdravstvene probleme leče pročitajte OVDE.

3. Sadnja

Raspitajte se koliko je kojoj biljci potrebno prostora i vodite računa o tome kada je sadite. Stavite zemlju do polovine saksije, postavite rasad i zatim dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi biljka bila stabilna.

4. Zalivanje

Ne zaboravite da zalivate redovno svoje biljke. Biljke se brže osuše kada su u saksiji nego u dvorištu, pa zato češće proveravajte da li je zemlje odgovarajuće vlažnosti.

Koji su najbolji prirodni začini i biljke protiv raznih vrsta raka saznajte OVDE.

5. Strpljenje

Iščekivanje da biljka poraste i da uberemo prve listove zaista može delovati kao večnost. Zato je važno da imate strpljenja, jer je neophodno da biljka dovoljno poraste. Sačekajte da biljka bude visine između 15 i 20 santimetra pre nego što počnete da berete lišće. Preporučuje se da ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da sačekate da se lišće obnovi pre ponovnog branja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs