LEKOVITA SVOJSTVA

OVA BILJKA JE DAR OD BOGA: Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sprečava prerano starenje kože, ubrzava metabolizam!

Ako već niste, ovu biljku obavezno uvrstite u ishranu

Nutricija
15:41h Autor:
Foto: Shutterstock

Kokos je biljka koja ima neverovatna lekovita svojstva. Ceo plod se može iskoristiti, a mnogi nisu nisvesni za šta je sve dobar.

Kokosova voda je prepuna zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidantima i vitaminu C. Ali plod kokosa je nešto posebno posebno: služi kao kremasta veganska zamena za biljne deserte i mlečne proizvode poput sladoleda i jogurta.

Iz ovih 5 razloga trebalo bi da razmislite o češćoj upotrebi kokosa:

Borac protiv upala

Kao deo zdrave ishrane, kokos pokazuje antioksidativnu aktivnost zbog sadržaja polifenola. Devičansko kokosovo ulje bogat je izvor fenolnih jedinjenja, kao što su kofeinska kiselina, ferulinska kiselina i još mnogo toga. Budući da ovi polifenoli imaju antioksidativna svojstva, oni mogu pomoći u nadoknađivanju oksidativnih slobodnih radikala koji mogu dovesti do upale.

Preporučujemo da potražite svež, neprerađen, sirov kokos i / ili kokosovo ulje kako biste dobili najviše antioksidativnih, antiinflamatornih blagodati.

ZAŠTO NE SMEMO DA POJEDEMO VIŠE OD 1 KRIŠKE LUBENICE DNEVNO? Ruski endokrinolog upozorava: Ugojićete se strašno!

kokos
foto: Shutterstock

Odličan je za zdravlje creva

Jedenje kokosa je odlično za zdravlje creva, jer sadrži značajnu količinu vlakana, koja pomažu vašem mikrobiomu da napreduje pružajući hranu za vaše dobre crevne bakterije. Kokosov orah takođe ima relativno puno masti, što pomaže vašem telu da apsorbuje vitamine D, E, A i K rastvorljive u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani sa raznovrsnijim, a samim tim i otpornijim mikrobiomom u crevima. Jači mikrobiom creva znači bolju probavu, imunitet i celokupno zdravlje.

Pokušajte ujutru da dodate nekoliko kašika iseckanog kokosa u vašu ovsenu kašu ili jogurt da biste iskoristili ove blagodati.

Obnavlja oštećenu kožu

Kokosov orah može biti veoma koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Devičansko kokosovo ulje pomaže da se smiri upala i crvenilo na koži, nadoknadi nivo vlage, pa čak pomaže i kod bržeg zarastanje rana.

S obzirom na to da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, ono će takođe pomoći vašem telu da apsorbuje vitamine E i A, koji su istovremeno antioksidanti koji štite i obnavljaju kožu.

DRASTIČNO UMANJUJU RIZIK OD KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA: Devet namirnica koje olakšavaju rad vašeg srca!

Kokosovo ulje
foto: Shutterstock

Povoljno deluje na rad mozga

Jedna od primarnih karakteristika Alchaimerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može početi oko 10-15 godina pre dijagnoze. Kada mozak ne može da koristi glukozu (primarni izvor goriva), može da koristi ketonska tela kao alternativni izvor goriva.

Kokosovo ulje bogato je prekursorima za ketonska tela. Stoga se smatra da kokosovo ulje kao deo sveukupne zdrave ishrane koristi kognitivnom zdravlju pružajući alternativni izvor energije mozgu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...