Zdrave navike

Vreme je da budete sitniji i mršaviji: Prepoznajte kada ste siti!

Usvojite zdrave navike i vec od danas vodite računa o tome šta jedete i kako jedete kako biste bile sitnije i mršavije
Fitnes & Nutricija
06:38h Autor:
Vreme je da budete sitniji i mršaviji: Prepoznajte kada ste siti!
Foto: Shutterstok

Želite vitkije telo i uravnoteženo raspoloženje. Zavarajte osećaj gladi u želudcu pomoću nekoliko jednostavnih rešenja nakon kojih ćete se osećati sitije i zadovoljnije.

Začinite hranu

Omiljeni omlet začinite vrućim začinima poput možda paprike, bibera ili sa čilijem. Začinjena hrana koncentriranog ukusa mogla bi delovati brže i moćnije te centru u mozgu brže poslati poruku o sitosti.

U čemu je tajna dugovečnosti japanskih žena, više pročitajte OVDE.

Pojedite jabuku pre obroka

Jabuka je moćno voće. Ako je pojedete pre obroka, jest ćete znatno manje. Voće bogato vlaknima daje osećaj sitosti, a jabuka sadrži četiri do pet grama vlakana, petinu dnevnih potreba žena. Istraživanje objavljeno u časopisu Apetite upozorava kako je za taj efekat potrebno pojesti pravu jabuku, a ne recimo popiti sok od jabuke. Dokazano je kako su ispitanici koji su pojeli jabuku pre ručka koji je sadržavao testeninu, pojeli čak 15 posto manje kalorija.

Naučite kada ste siti

Nije neobično da mnogi jedu dok su ustvari siti, ali ta informacija još nije stigla do mozga. Mozgu, naime, treba vremena kako bi registrovao da ste zaista siti, zbog toga je poželjno da jedete sporo i barem 20 minuta kako biste lakše detektovali kada je vreme da prestanete.

Prolećni detoks plan, više možete da pročitate OVDE.

Odbacite veštačke zaslađivače

Istraživanja su pokazala kako umetni zaslađivači još više potiču želju za slatkim desertom. Naš organizam zna da nije dobio šećer i budi se još jača želja za slatkišima. Pojednostavljeno, umesto da prevarite organizam, on će vam uzvratiti i baš zbog toga osećat ćete glad još više. Stoga bi glad bilo bolje zavarati, umesto kolačićima bez dodanih šećera, porcijom svežeg voća ili kolačem koji sadrži šećer. Istraživanje je pokazalo kako su ljudi koji konzumiraju pravi šećer mršaviji od onih koji koriste veštačke šećere.

Nezasićene masti bolje će zataškati glad nego zasićene

Možda vam se čini da će masti iz sočnog odreska ublažiti glad bolje nego masti iz avokada. No istraživanja su pokazala kako nezasićene masti iz orašastih plodova i biljnih ulja stvaraju veći osjećaj sitosti nego zasićene masti iz mesa. U drugoj studiji dokazano je da mafini od ulja kanole daju veći osećaj sitosti nego mafini napravljeni od maslaca.

Ovo je 8 namirnica za bolje raspoloženje, više možete da pročitate OVDE.

Birajte hranu koja će učiniti najmanje štete

Probajte skandinavski hrskavi hleb koji možete naći i u nekim našim prodavnicama, sveže povrće i voće, omlet sa belancima ili kokice.

Podelite obrok

Umesto jednog gigantskog sendviča, napravite jedan manji i uz njega pojedite salatu, a nakon toga jednu voćku ili šoljicu čaja.

Uzmite dovoljno vitamina D

Kada imate nizak nivo vitamina D, a većina žena ga ima, onda i teže prepoznajete osećaj sitosti. Naime, to ima negativan uticaj na hormon leptin koji organizmu govori kada mu je dovoljno hrane. Jedite hranu bogatu vitaminom D: tunjevinu, sardine, skušu, bakalar, haringu, losos, škampe, goveđu jetru, žumance, sir i mlečne proizvode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs