Čudotvorno bilje

Lekoviti neven: Mala biljka velikih moći

Neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i dovodi do zarastanja rana. Deluje i kao blag sedativ, pa se primenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti
Nutricija
00:34h Autor:
Foto: Thinkstock

Neven je od davnina poznat po svojoj lekovitosti, a danas je prepoznat kao biljka neprocenjive vrednosti. To je jednogodišnja razgranata biljka, jakog mirisa, visine oko 50 centimetara.

 

Biljka je obrasla dlačicama, a cvetovi su svetložuti ili narandžasti. Zbog svojih lekovitih sastojaka koriste se cvet, listovi i stablo nevena.

 

Kako deluje neven

 

Dokazano je da neven stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Deluje i kao blag sedativ, pa se primenjuje za umirenje kod nesanice, nervoze i napetosti. Deluje antiseptički i antibakterijski.

 

Čaj i mast od nevena

 

Hladan čaj od nevena se primenjuje za ispiranje očiju (kod upalnih stanja oka), za ispiranje usta kod afti ili ranica i nakon stomatoloških intervencija.

 

Kako još možete da se rešite afti u ustima saznajte OVDE.

 

Neven se tradicionalno koristi u obliku masti za rane koje sporo zarastaju, posekotine, ogrebotine, opekotine, bradavice, i sva druga stanja koja zahtevaju regeneraciju kožeUpotrebljava se kao pomoć kod proširenih vena, hemoroida, rana na potkolenicama, čireva na koži.

 

Neven za lepotu

 

Neven neguje kožu i daje joj blistav izgled: neguje kožu ruku i stopala i čini je mekom, dok kožu lica štite lekovite supstance koje sadrži.

 

A OVDE pročitajte kako da pripremite stopala za sandale i da se rešite ispucalih peta, gljivica, znojenja nogu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...