Na šta obratiti pažnju kada kupujete ovo povrće

Kako izabrati zrelu lubenicu

Stiglo nam je leto, a sa njim i mnogima omiljene lubenice. Saznajte kako da odaberete pravu
Fitnes & Nutricija
14:24h
Kako izabrati zrelu lubenicu

Činjenica je da nema onog koji je ne voli, ali pri kupovini niste baš uvek sigurni da ćete izabrati onu najslađu. Eksperti tvrde da postoje pet pravila kojih se morate pridržavati ako želite da kupite zrelu, slatku i sočnu lubenicu.1. Prvo je, naravno, dobro je pogledajte. Zrela lubenica mora biti tamnozelene boje, a dobar je znak ako se na njoj nalazi ožiljak (brazda).

2. Podignite je. Ako je zrela, trebalo bi da bude teška za svoju veličinu, jer čak 92% ovog slatkog ploda čini voda. Nezrela lubenica je lagana.

3. Potražite stranu koja je ležala na zemlji - ona bi trebalo da bude kremastožute boje. Ako je površina bela ili svetlozelena, to je znak da nije dovoljno zrela, da je prerano ubrana i da nije dovoljno dugo ostala na suncu.4. Sad se verovatno pitate šta je sa onim čuvenim kuckanjem lubenice, testom sa zvukom i tome slično? Neki ljudi se strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da to i nije toliko važno. Oni koji to redovno rade kažu da bi zrela lubenica trebalo da proizvede dubok ton, dok oštrije, kraće zvuke proizvodi ona koja nije dovoljno zrela.5. Kupite lubenicu koja je najpravilnijeg prirodnog oblika, jer ako je deformisana, to obično znači da nije dobijala dovoljno vode dok je rasla, a one najkrupnije su uglavnom i najzrelije. Zato nikad nemojte uzimati presitne ako želite da jedete sočnu i slatku lubenicu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs