Budite neposlušne

Pet zlatnih pravila dijete koje možete slobodno da prekršite!

Postoje momenti u dijeti kada je bolje malo prevariti sebe i preskočiti neko zlatno pravilo. Nećete verovati koliko će to koristiti vašem organizmu
Fitnes & Nutricija
22:28h
Pet zlatnih pravila dijete koje možete slobodno da prekršite!
Foto: Shutterstock

Zlatna pravila dijete nisu zapisana u kamenu. Po nekada vašem organizmu je preko potrebno da prekršite neko od njih i da dijeta deluje u svom punom sjaju a vi ćete ujedno dobiti dobrodošao odušak u vidu čokoladice ili kugle sladoleda. Donosimo vam pravila koja možete prekršiti po nekad:

Ne izbegavajte masnoće

Zabranu unošenja masnoća tokom dijete ne treba shvatati ozbiljno, jer postoje dve vrste masnoća, loše koje treba zbegavati i zdrave koje su neophodne za niz funkcija u telu. Nezasićene masnoće pomažu kod apsorpcije nutrijenata iz voća i povrća, te snižavaju holesterol. Riba, orašasti proizvodi i avokado riznice su esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Snizite masnoće u organizmu uz celer i limun, više možete pronaći OVDE.

Jedite hleb

Izbacivanje hleba iz ishrane takođe je pravilo kojeg se ne morate striktno pridržavati. Naime žitarice su važne za nutritivno uravnoteženu ishranu, a ukoliko ih zaobilazimo telu oduzimamo energiju i lakše posežemo za jednostavnim šećerima i mastima. Birajte integralni hleb od celog zrna žitarice koji obiluju vlaknima i zadržavaju osećaj sitosti.

Dvopek dijeta za sve ljubitelje hleba, više možete da pročitate OVDE.

Ne preskačite večeru

Naše telo nije programirano na način da više kalorija skladišti u određeno vreme, a pravilo prilikom mršavljenja kako večeru treba izbegavati sasvim je pogrešno ukoliko radite noću. Telu je za rad potrebna energija ukoliko je ne dobije iz hranjivih namirnica osudiće nas na konzumiranje brzih nezdravih zalogaja. Stoga radije priuštite sebi zdravu i laganu večeru poput salate, integralne testenine ili neki lagani namaz, samo nemojte da gladujete.

Ovo je pravilan raspored obroka koji vam pomaže da izgubite kilograme, više možete naći OVDE.

Jedite slatko

Preterano odricanje od slatkog dodatno podstiče želju za ukusnim zalogajima. Pravilo prilikom skidanja kilograma trebalo bi funkcionisati omjerom 9:1, što znači da 90 posto ishrane sačinjava raznovrsna ali umerena i samo zdrava hrana. U preostalih deset posto sa vremena na vreme smete ubaciti kuglicu sladoleda i čokoladu koja vas neće izbaciti iz ravnoteže.

Konzumirajte 3 umjesto 5 obroka dnevno

U svakodnevnoj užurbanosti ostaje nam premalo vremena za razmišljanje o tačnom vremenskom periodu konzumiranja obroka. Kod mršaljenja je važno da se između obroka ne prave preveliki razmaci jer glad nas dovodi u napast prejedanja. Osim toga razmišljanje o pet raznovrsnih obroka stvara stres i nervozu, zbog toga su 3 glavna obroka u danu sa pametno kombinovanim namirnicama koja produžuju osećaj sitosti pametniji izbor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs